Сезонни тревисти растения27 юли 2009

Тагетес, Фунда, Турта - Tagetes (част II)

Създадено от gradinar
понеделник 27 юли 2009 - 13:40:53

Tagetes3.jpgTagetes5.jpgTagetes7.jpgtagetes2.JPGTagetes6.jpg

tagetes1.jpgTagetes е непретенциозен, бързо развиващ се, светло и топлолюбиви, суша-устойчиво растение. Оптимална температура за развитие на младите растения 18-20 ° C. При температури под 10 ° C листата падат и растежа спира. Под  -1 ...- 2 ° C растенията умират.

Местоположение: не се нуждаят от силна слънчева светлина, въпреки че за максимален цъфтеж им е нужна пряка слънчева светлина. Това е особено вярно за Tagetes tenuifolia. Слабо цъфтят през пролетта и есента.


Почва: Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, или се  подхранва преди засаждането, добре е да се поливат по-обилно през първата половина на лятото.

Грижи: Сухоустойчиви са, но в началото на растежа, се нуждаят от поливане, в противен случай растенията ще са слаби, а съцветията - малки. Tagetes erecta  не понася изобилието на влага в почвата. При дъждовно време, техните многобройни  съцветия започват да гният. Ако почвата е пълна с вода, растенията започват да умират от гъбни заболявания по корените. Пролетното торене води до силен растеж и забавя цъфтежа.

Болести и вредители: при продължителни дъждове съцветията често загниват. В сухи горещи условия се появяват акари. За да се отървете от акари по растението, най-важната задача е да се повиши влажността на въздуха, кълновете да се пръскат няколко пъти дневно с вода. За пълно унищожаване се използва 2-3-кратно пръскане със  смес от  глава лук, червен пипер, равнец.

Размножаване: семена. Tagetes може да бъде засят направо в градината в края на май - началото на юни. Пониква 5-10 дни след засаждане. Ако се покрие с лутрасил,  спанбонд, агроспан или др. материал  можете да засеете растението десет дни по-рано от обичайния срок, и по този начин се ускорява цъфтежа.
Ако го сеете в саксия или като разсад. В средата на март се сее Tagetes erecta, а Tagetes Tenuifolia и Tagetes Patula се засяват в началото на април. При спазване на тези условия и трите вида ще започнат да цъфтят през юни. Разсад Tagetes е лесно да се отглеждат в закрита среда до светъл прозорец на топло, докато растенията станат силни. За да се получат здрави и силни растения е нужна рохка и хранителна почва,( 1 част хумус + 1 част торф +1 част чим земя + 0,5 част пясък), температура 18-22 ° С и умерено поливане. По-малко взискателните към почвата и температурата са Tagetes Patula. Макар и Tagetes да се счита за непретенциозен, той е по-добре да се засее на свежа почвата, особено за Tagetes Tenuifolia.
Семенцата могат да се засадят в саксии малки кофички или сандъчета. На дъното, е необходимо да се направи отводняване(дренаж) от чакъл, керамика или едър пясък слой от 3 cm или отвори. В противен случай, растението може да умре от гъбни заболявания. Първоначално, над направения дренаж  се изсипва 2 / 3 от почвата, уплътнява се  на ръка или се трамбова. Следващият слой трябва да бъде в рохко състояние за да има достатъчно въздух за нарастващите корени. Семето се съди на 1-2 см под повърхността. След подготовката на почвата се полива и се оставя за един два дни на топло място, дори задушно.
Tagetes семена са големи, затова те могат да бъдат посадени в бразда на разстояние 1-1,5 cm. Разстоянието между браздите 1,5-2 cm. Ако нарастващите стебла нямат достатъчно светлина изтъняват, може и да заболеят.
Най-лесният начин за получаване на оптимална гъстота, е засяването на вече покълнали семена. За кълняемостта им е необходимо да застелете  мокра кърпа върху чинийка и да ги пуснете върху нея или в найлонова торбичка, поставени на топло място. След 2-3 дни семената покълват. Покълналите семена се засяват на 0,5-1 cm дълбочина. Ако заровите семена в почвата прекалено дълбоко, те не могат да израстат, особено Tagetes tenuifolia. След посяване на повърхностния слой, леко се напоява, а след това се покрива с хартия. Съдовете се поставят, на топло място (22-25 ° C) и внимателно се следи за почвената влага. След 3-7 дни, се появява разсада,  трябва да се преместят на по-светло място с по-ниска температура (18-20 ° C).
Ако гъстотата е голяма се пикират. Разсадът е готов за засаждане, когато се образуват  2-3 двойки листа и силна коренова система. Засажда се в земята в края на май - началото на юни, с 1-2 cm по-дълбоко, отколкото е бил преди. Разстоянието между растенията зависи от вида и класа. Високите видове се засаждат на 40 х 40 cm, средните на 30 х 30 cm и ниските сортове и хибриди на 20 х 20 cm
Пресаждането е  лесно във всяка възраст, дори в разцъфнало състояние.

Употреба: Tagetes предпазват, засадени в близост зеленчукови или други растения от редица гъбни заболявания, най-вече от фузариоза, защитават и от някои видове нематоди. За по добър цъфтеж се отстраняват увехналите цветове. Във водата, те издържат около три седмици. Понасят  подрязване. Tagetes се използва при всички видове цветни бордюри, ивици,правят се геометрични фигури, за масиви, цветни тераси, алеи, цветни кътове. По-високите сортове се използват за украса край стени или живи плетове. Те са много подходящи за сенчестите градини и близо до водоеми. Tagetes издържат тежки условия и малък обем на почвата. Следователно, те растат добре в саксии по прозорците, комбинира,се добре с други растения. Има случаи, да преживее зимата и пролетта отново има големи цветове. (това се отнася само до Tagetes patula).Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 22484
Прочетено: 29883 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen