Съвети на специалиста20 юни 2009

Цветя и почви

Създадено от gradinar
събота 20 юни 2009 - 17:09:13

ground_ivy1.jpgИзборът на почва е изключително важен за отглеждането на стайницветя, защото в природата коренната система  на разтенията се разполага в голямо пространство, докато в саксията имаме доста по-малко почва.

Защо градинската почва не е подходяща?
Обикновенната градинска почва не е подходяща, защото често съдържа остатъци от торове и хербициди и/или е заразена с вредители и микроорганизми, които в домашни условия се размножават. При напояване тази почва бързо се разрушава.

Защо за предпочитане са готовите почви?
За отглеждането на стайни разтения се използват специални почвени смеси, кото в повечето случай са универсални, но се предлагат специално приготвени за определени групи растения. С готовите почви рязко се намаляват неуспехите при отглеждане на растения защото те са стерилни и съдържат всички необходими вещества. За предпочитане са смесите, кото се продават в големите центрове. В противен случай можете да попаднете на доста некачествена стока.


Чимовка:
Чимовката е много хранителна. Съдържа хумус, съставка което липсва във всички други компоненти. Хубавото на хумуса е, че задържа влагата и прави почвата по-шуплеста. Смесите съдържащи чимовка, са по-добри от тези на торфена основа. Получава се при изгниването на ливадни чимове, обърнати с тревата на надолу.

На практика малки количества можете да съберете от повърхностния 10 см. слой  от поляни (желателно с много детелина), изтръсквате го от корените на тревите и след това го пресявате.

За чимовка може да се използва почва събрана от места където вирее коприва. Тя е много плодородна и с киселинност близка до неутралната.  Събира се през пролетта или в началото на лятото.

Като готова, пресята и хранителна чимовка може да се използва и пръстта от къртичините.

В чист вид чимовката се използва за много малко разтения - драцени, палми и цитруси. В повечето случай участвав състава на много почвени смеси като количеството и варира от 10-15% до 55-60%.

Парникова пръст:
Парниковата пръст представлява напълно разложеният, използван за затопляне на парниците оборски тор и насипаната върху него пръст, в която е отглеждан разсад. Парниковата пръст се складира на купове, както компостът, и след непродължително време е готова за използване. Тя подобрява физикохимичните свойства на почвените смеси и може да се използва и за наторяване на открити площи.

Дървесна пръст.
Дървесната пръст се получава от изгнили дървесни стъбла пънове, съчки, дървени стърготини и изгнилата вътрешност на хралупите на стари дървета. По своите качества тя е близка до листовката, но се употребява по-рядко, защото е склонна към вкисляване. Подходяща е за отглеждане на орхидеи и папрати и на представители от сем. Бромелиеви.

Листовка:
PH 5-6. Събира се от почвен слой не по-дебел от 5 см. под букове, брези и габър и се пресява, за да отделите попадналите бучки, камъчета и клонки. Листовка от върба, дъб, кестен  и орех не се използва заради съдържанието на вещества, които подтискат разтежа. Иглолистната листовка е събрана по същия начин почва, но под иглолистни дървета. Тя е кисела и е подходяща за ацидофилните растения. Листовката поддържа почвените смеси рохкави. По-бедна е на хранителни вещества от чимовката, но е много по рохкава и лесно се усвоява от растенията.

Използва се за засяване на дребни семена, както и като основа на почвена смес за отглеждане на циклами, примули, цинерарии, глоксинии, бегонии, еписции, папрати и други.

Ерикова пръст.
Ериковата пръст е много лека, рохкава и богата с хранителни вещества. Получава се от изгниването на някои високопланински растения от сем. Ерикови. Тъй като се получава труд но, тя е много скъпа.
Може да се замести напълно със смес от 4 части торфена пръст, 2 части листовка и 1 част пясък.

Борови кори.
Боровите кори са отпадъчен продукт от дърводобивната и дървопреработващата промишленост. Състоят се не само от кората на млади борови стъбла, а и от дебелия корков пласт на възрастните дървета. Те са важен източник на хумус за почвата, още повече, че свежите борови кори имат продължително последействие, което се дължи на бавното им разлагане.
Боровите кори вземат участие като съставка при приготвянето на почвени смеси за отглеждане на някои декоративни растения, но се използват по-ситни фракции от тях. Трябва да се има предвид, че в свежо състояние боровите кори свързват наличния азот и може да се получи азотен глад при отглежданите растения. Ето защо за препоръчване е свежите борови кори да се компостират в продължение на 6 - 8 месеца преди използването им.

Торфена пръст:
Лека, рохкава и влагоемка, богата на хумус пръст. В торфените смеси лесно се обезпечава балансирано минерално хранене на цветята. Получава се от тъмен торф, към който се добавя оборски тор и вар.

В чист вид тази пръст се използва за отглеждането на теменужки, сенмполии, стрентокарпуси. Има кисела реакция и е особено важна  съставка на почвената смес за камелии, азалии, орхидеи, папрати и хортензии. Подходяща е за посев на дребни семена и вкореняване на резници.

Торфената смес прави чимовата почва по-рохкава а на леката песъчлива придава плътност и влагоемност.

Перлит.
Перлитът представлява бели шуплести гранули с различна големина. Той се получава от изпичането при 1100°С на еруптивна скала, която се среща и у нас (в Източните Родопи). При това изпичане кристалната вода се отделя и се образуват шупли.
Перлитът е много лек и се използва за олекотяване на някои елементи в строителството. В цветопроизводството се използва като съставка на почвените смеси, за вкореняване на щеклинги и за подобряване физичните свойства на тежките почви.

Речен пясък.
Речният пясък има голямо значение при приготвянето на почвени смеси, тъй като ги прави по-рохкави. За предпочитане е чистият едрозърнест промит речен пясък. Той може да се използва и за подобряване физичните свойства на тежки почви.

Защо в почвените смеси се добавя мъх?
За да се придаде по-голяма рохкавост, лекост и хигроскопичност на почвата, към нея се прибавя бял блатен мъх (сфагнум), който предварително се протрива през сито. Такива почвени смеси се използват за прорастване на едри семена (като семената на муза и други тропични растения), при форсажа на момината сълза и при отглеждането на орхидеи.

Защо в почвените смеси се добавят счукани дървени въглища?
Често към почвените смеси се прибавят в малки количества счукани дървени въглища. Те абсорбират излишната влага от почвата, а след това при недостиг на влага я отдават, като по този начин предпазват почвата от вкисляване.

От всички изброени до тук видове пръст и субстрати в чисто състояние се използват само листовката, ериковата и торфената пръст - за сеитба на дребни семена (бегония, глоксиния и др.) - и пясъкът и перлитът - за вкореняване на резници от някои видове цветя.

Почвените смеси, необходими за отглеждането на декоративните цветя, трябва да отговарят на следните условия: да съдържат усвояеми хранителни вещества в необходими за растението количества; да не задържат излишната при поливането вода; да пропускат въздуха до корените на растението; да имат реакция (рН) каквато растението изисква; да бъдат обеззаразени.

При приготвянето на почвени смеси трябва да се държи сметка преди всичко за изискванията на дадения вид, за който се приготвя сместа. Няма да е пресилено, ако се каже, че почти за всеки вид трябва да се прави специална почвена смес. На практика обаче това не е така, тъй като е невъзможно да бъдат изучени до най-големи подробности изискванията на отделните видове цветя по отношение на почвената смес.

Три вида почвени смеси.
Прието е близките по изисквания растения да се групират и да се правят три вида почвени смеси: тежка, средна и лека.

Състав на почвените смеси.

Тежката почвена смес се прави от 3 части тежка чимова пръст, 1 част парникова пръст или листовка и 1 част речен пясък.

Средно тежката почвена смес се прави от 2 части тежка чимова пръст, 2 части листовка, торфена или ерикова пръст, 2 части парникова пръст и 1 част речен пясък.

Леката почвена смес се прави от 1 част тежка чимова пръст, 3 части листовка и 1 част речен пясък.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1857
Прочетено: 10926 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen