Многогодишни тревисти растения28 май 2009

Карамфил - Dianthus

Създадено от gradinar
четвъртък 28 май 2009 - 19:58:50

Diamond_Dianthus.JPG Dianthus-First-Love1024.jpg Dianthus.jpg Dianthus1.jpg dianthus10_05.jpg Dianthus_amurensis.JPG Dianthus_arenarius_02_h.jpg Dianthus_barbatus__Indian_Carpet_.jpg Dianthus_Bath_s_Pink.JPG Hollis-garden-dianthus2.JPG

dianthus_arenarius_02.h.jpgКарамфил (Dianthus) е род покритосеменни растения от семейство Карамфилови (Caryophyllaceae). Разпространени са главно в Европа и Азия, като няколко вида се срещат в Северна Африка, а един (Dianthus repens) - в субполярните части на Северна Америка. Видът градински карамфил (Dianthus caryophyllus) се отглежда често като декоративно цвете.

Първоначалният му естествен цвят е с розов оттенък, но по-късно са получени културни видове в други цветове, включително червен, бял, жълт и зеленикав.

Въпреки ча първоначално името „карамфил“ е използвано само за вида Dianthus caryophyllus, то често се употребява за други видове Dianthus, особено за градински хибриди между D. caryophyllus и други видове от рода.

Червения карамфил e е символ на искрена любов. Ако го предпочитате, имате твърд характер. Но изборът ви означава също, че се стремите към авантюри. Почитателите на карамфили в пастелни цветове се нуждаят от любов.

Внимавайте с тази, която обича карамфилите.Тя помага на тези, които се обръщат към нея, но към собствената си цел се стреми без компромиси, като булдозер.Жена, която твърдо знае какво иска.Някой видове:
Dianthus alpinus
Dianthus amurensis
Dianthus anatolicus
Dianthus arenarius
Dianthus armeria
Dianthus barbatus
Dianthus biflorus
Dianthus brevicaulis
Dianthus callizonus
Dianthus campestris
Dianthus capitatus
Dianthus carthusianorum
Dianthus caryophyllus - Градински карамфил
Dianthus chinensis
Dianthus cruentus
Dianthus deltoides
Dianthus erinaceus
Dianthus freynii
Dianthus fruticosus
Dianthus furcatus
Dianthus gallicus
Dianthus giganteus
Dianthus glacialis
Dianthus gracilis
Dianthus graniticus
Dianthus gratianopolitanus
Dianthus haematocalyx
Dianthus knappii
Dianthus lusitanus
Dianthus microlepsis
Dianthus monspessulanus
Dianthus myrtinervius
Dianthus nardiformis
Dianthus nitidus
Dianthus pavonius
Dianthus petraeus
Dianthus pinifolius
Dianthus plumarius
Dianthus pungens
Dianthus repens
Dianthus scardicus
Dianthus seguieri
Dianthus simulans
Dianthus spiculifolius
Dianthus squarrosus
Dianthus subacaulis
Dianthus superbus
Dianthus sylvestris
Dianthus zonatus

Развиват силно разклонена коренова система. Цветовете са прости или кичести, силно ароматни, разнообразно обагрени - розови, червени, жълти или бели. Създадени са много хибриди и сортове с други багри и пъстри. Карамфил Шабо е устойчив на суша и на ниски температури. Предпочита леки, но добре наторени почви. Семената се засяват на етапи в сандъчета, в оранжерии от 20 декември до февруари.

Отглеждане:
Кореновата система е сравнително добре разклонена, но със смукателна зона на по-голяма дълбочина. През първата година растенията не цъфтят и образуват само розетки от гъсто разположени светлозелени листа.

Цветоносните стъбла се образуват на втората година и тогава наземната система е съставена от туфа от прави стъбла с полегнала основа, неразклонени, облистени по цялата височина.

Цветната маса е разположена непосредствено над листната и образува повърхност с голяма плътност и интензивна багра.

Цъфтежният период е сравнително кратък. Видът цъфти през юни-юли.

Многогодишно тревисто растение. Градинско цвете за открита леха. Подходящо за алпинеуми.

Размножаване:      Размножаването се извършва чрез семена и по-рядко вегетативно чрез стъблени резници, които се засяват през април-май на открита леха.

Вредители, болести: Листни въшки, акари, карамфилова ръжда.

Поливане и торене: Полива се умерено. Да не се допуска задържане на вода. Наторява се на всеки 14 дни. Други грижи: Прецъфтелите цветове се изрязват.

Препоръчително е засаждането на постоянно място да се направи до края на юни при височина на новите индивиди 10-12 см. При по-късно засаждане не се образуват достатъчно разклонения и броят на цветовете на следващата година намалява.Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 8548
Прочетено: 15982 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen