Дървета и храсти16 май 2009

Камелия - Camellia

Създадено от gradinar
събота 16 май 2009 - 14:25:35

acer-camellia.jpg Camellia.jpg Camellia_japonica.jpg camellia_japonica1.jpg camellia_op_800x600.jpg camellia_pinkperfection.jpg camellia_transnokoensis.jpg

camellia_pinkperfection.jpgКамелията (Camellia) от семейство Чайни (Theaceae) отдавна е завоювала сърцата на милиони хора по света. Известни са около 80 вида, които украсяват паркове, градини и домове по целия свят. Цветето е прочуто с капризите си, но  въпреки това малцина биха се лишили от ажурното храстче с ефектна корона от тъмнозелени, сякаш лакирани кожести листа и прекрасни цветове в пребогата палитра.  За съжалиние тези пищни цветове са лишени от аромат. Особено привлекателен е фактът, че обилното и продължително цъфтене на камелията съвпада с най-мрачните месеци - от ноември до април.

Камелията е храст с височина от един до три метра, с лъскави, тъмнозелени листа и с цветове от снежнобяло, през розовото, до яркочервено. Камелията цъфти от есента до средата на зимата в продължение на два месеца. Тогава освен прохлада и свеж въздух изисква и светлина. Много по – обилно цъфти, когато почвата получава подкрепление от хранителни соли. Особенно полезно е да се подхранва с попарен чай.


Видове:
Съществуват повече от 10 000 сорта камелии, като асортиментът постоянно расте.

Период на цъфтене:
Зимата и пролетта.

Цветове:
Големи красиви бели, розови, червени или пъстри цветове, които достигат от 4 до 10 см.

Място:
Камелиите са изключително всискателни към температурата. Трябва да им се осигури прохладнио помещение и светло място, до което обаче не достигат преки слънчеви лъчи. Единствено когато залага цветните си пъпки - обикновено през юли-август, температурата трябва да е около 20-25 градуса. По-късно, докато пъпките съзряват, не трябва да превишава 15 градуса, а по време на цъфтежа оптималните градуси са 8-10.

Почвата в саксията трябва да се поддържа умерено влажна, да не се допуска нито пресъхване, нито преовлажняване. През зимата трябва редовно да се пулверизират листата и пъпките, но цветовете трябва да се пазят. Водата за поливане и пръскане трябва да е мека (дъждовна или снежна) или допълнително омекотена.

Размножаване:
След прецъфтяването започва пресаждането й с резници. Засаждането на младите растения трябва да става от средата на април до средата на юни. Необходимо е да се изкопае дупка, като на дъното на саксията трябва да се направи хубав дренаж от чакъл или керамзит. Почвата трябва да е смес от равни части градинска пръст, компост и торф. Поставете саксията на полусянка откъм северната или северозападната страна на стената.

Торене:
Растението се подхранва през цялата година с изключение на юли и август. След като камелията прецъфти, е добре да се подхрани със силно разреден тор. В края на юни подхранването се прекратява.

Осветление:
Ярка светлина, но далеч от преките слънчеви лъчи.


Поливане:
Целогодишно се поддържа умерена влага. Използвайте хладка вода за поливане. През юли и август се намалява значително поливането, за да спре растежът на клоните и да се заложат цветните пъпки.

Презимуване:
Прибират се преди настъпване на нощни застудявания.
До отварянето на цветовете по възможност да се спазва температура до 12°С, а по време на цъфтежа под 15°С. Листата и пъпките често се напръскват.
Полива се съвсем малко.
При необходимост след като прецъфти (най-късно в края на юли) се пресажда.

Вредители, болести:
Въшки, ръждива мана, изпадане на листата, ако зимува на много топло или при неправилно гледане през лятото.

Не обича да общува със съседките си и често в близост с друго цвете загубва голяма част от пъпките и цъфтежът не е обилен, както се очаква. Също не търпи да се мести и обръща саксията й особено по време на цъфтежа й.

Съвети:
Растенията, купени от магазина, не трябва да се внасят веднага в помещението, необходимо е да се държат известно време на хладно място и чак след това да се сложат в стаята.
Избягвайте резитбата на камелията,  освен ако е загубила добрата си декоративна форма или трябва да се премахнат болни клонки.
Ако листата на камелията окапват. Няма място за безпокойство, ако това става в ограничени количества. Ако обаче цялостно жълтеят, капят и цветовете са оскъдни, става въпрос за хлороза, тоест недостиг на хлорофил.
Силно варовита почва, прекалено поливане или обратно, продължително засушаване са в основата на този проблем.
Друга възможна причина са резки промени в температурата.
Реагирайте незабавно. Изкоренете растението, отстранете пръстта от корените и ги измийте на течаща вода. Подрежете леко корените и поокъсете клонките. Проверете дренажа и засадете отново в друга пръст.
Цъфтежът на камелията може да се регулира. За да се задържи, е необходимо напъпилото растение да се пренесе в тъмно и влажно мазе, където температурата е около 8 градуса, като не забравяте да поливате. Две седмици преди желания срок за цъфтеж растението трябва да се пренесе на топло и светло място.
В никакъв случай камелията не трябва да се оставя близо до радиаторите вкъщи.
Листата се покриват с чернилка,  гъбичка, която се разнася от гъсеници. Напръскайте камелията със специален за целта инсектицид.
Пъпките на камелията падат, преди още да са цъфнали. Причината е същата, като при окапването на листата - липса на вода или прекалено поливане.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 27127
Прочетено: 23587 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen