Сезонни тревисти растения11 юли 2008

Агератум, Синьо пухче - Ageratum

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 16:22:53

ageratum-092207.jpg ageratum.jpg ageratum_large2.gif ageratum_mexicanum.jpg Ageratum_corymbosum_preview.jpg

ageratum.jpgСреща се в различни сини и виолетови нюанси. Ботаническото име на отглеждания у нас като едногодишен полухраст е изведено от гръцкото Ageraton. To означава „неостаряващ" и вероятно насочва към продължителния период на цъфтене.
В зависимост от сорта, агератумът достига височина от 15 до бО см, формата на листата му е сърцевидна до закръглена като яйце. Кошничките са разположени в щитове и при чистия вид са небесносини до сребристоси-ни. За култура в сандъче се препоръчват ниски с компактен растеж F1-хибриди, като „Синият Дунав" (15 до 20см, средносин), „Северно море" (15 до 20см, тъмносин), „Пасифик" (20см, пурпурновиолетов, с дребни листа), „Блу блейзър" (15см, светлосин), „Атлантик" (20см, ултрамариново син).
Агератумът образува компактни храстовидни форми. използва се предимно ниската форма Ageratum houstonianum pumilum.

Семейство (род): Астрови
Вид: Градинско / Стайно Цъфтящо Eдногодишно
Изложение: Слънце
Min t°: 10 Max t°: 35
Поливане: Голяма нужда от вода

Благодарение на симетричния си ръст е много подходящ за засаждане и в сандъчета на балкона. Добре понася пресаждане дори в период на пълен цъфтеж. Влаголюбив е и затова се нуждае от редовно поливане, особено ако расте на слънце.


Отглеждане и грижи:

Място:
Агератумът не е взискателен към почвата и местоположението. Расте добре в лека песъчлива почва. Благодарение на симетричния си ръст е много подходящо за засаждане в сандъчета на балкона. Добре понася пресажданията дори в период на пълен цъвтеж. Влаголюбив е за това се нуждае от редовно поливане, особено ако расте на слънце

Размножаване:
Най-често се размножава чрез семена, които се засяват рано на пролет или чрез расад, но може да се размножава и чрез връхни резници, които се вкореняват лесно.

Поливане, торене:
Богато по­ливане и торене на всеки две седмици.

Други грижи:
Изрязване на прецъфтелите цветове, за да се появят нови.

Презимуване: Не е нужно.

Вредители, болести: Акари.

Съвети за оформление:
Агератумът е устойчив на вятър и си подхожда с Калцеоларията.

Предупреждение:
Агератумът съдържа кумарин, който при чувствителни хора може да предизвика дразнене на лигавицата и алергия, а ако се яде - вътрешни кръвоизливи.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 17682
Прочетено: 18098 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen