Орхидеи и Бромелиеви11 април 2009

Тиландсия – Tillandsia

Създадено от gradinar
събота 11 април 2009 - 13:42:27

Tillandsia-Biflora.jpg tillandsia-cyanea.jpg Tillandsia.jpg tillandsiabulbosa.jpg Tillandsia_flabellata.jpg Tillandsia_ionantha_ka4.jpg Tillandsia_streptophylla2(HR).jpg Tillandsia_stricta_1.jpg Tillandsia1.jpg

tillandsia.jpgСемейство: Ананасови – Bromeliaceae
Произход: Северна и Южна Америка

Към родът на Тиландсиите принадлежат повече от 400 вида.
За разлика от другите бромелии, розетките на тиландсиите не са приспособени да събират вода. Листата им са тесни.

Цветът на растението израства от средата му. Той е с бледорозов цвят. По края на розетката цъфтят и яркосини цветове. За да се разтворят те обаче, е необходима по-голяма влажност на въздуха.

В повечето случаи тиландсиите са атмосферни бромелии. Има и някои видове наземни, като например Tillandsia cyanea, но всички са със слабо развити корени. Биват сиви и зелени.
- В природата сивите тиландсии най-често се прикрепят към въздушни корени на дървета, скали или кактуси. Водата и хранителните вещества постъпват през листата, които имат белезникаво-сивкав оттенък.
- Зелените тиландсии растат в почвата. Образуват розетка, съцветия – двуреден клас с розов цвят (Tillandsia cyanea – височина – до 25 cm, цъфти от септември до януари. Цветчетата са лилави).


Високоспециализирани адсорбиращи власинки, гъсто разположени на листата, поглъщат от въздуха влага и хранителни вещества. В сухия период власинките се напълват с въздух и придобиват сребрист цвят – служат като преграда към вътрешните тъкани. При влажен въздух те поемат бързо вода и я изтласкват в тъканта на растението.

Власинките, също така защитават растението от прегряване и изсъхване, отразявайки слънчевата светлина.

Цветовете, както у всички Бромелиеви са събрани в прости или сложни съцветия – класовидни, метловидни, кистовидни, с ярки прицветници.

След цъфтежа майчиното растение обикновено умира. При правилни грижи до това време то е успяло да образува нови розетки.

Как се “закрепват” въздушните тиландсии в домашни условия:
- Може да са залепени за някаква декоративна подпора.
- В стъклен съд, на дъното – дебел слой камъчета, отгоре тиландсията. Сипва се вода, която НЕ стига до най-горния слой камъчета.Ако съдът има по-тясно гърло, ще се получи задържане на част от изпаренията и нещо като мини терариум.
- Може да се сложат във влажен кокосов грунд.

Някои видове:
Tillandsia caput-medusae – с месести изкривени листа, излизащи от крушоподобна основа; цъфти със сини цветчета, излизащи от червени прицветници
Tillandsia ionantha – с изящно извити сребристи изострени листа – до 10 см дължина; цветчетата са безстеблени виолетови – когато се появят, вътрешните листа стават червеникави
Тillandsia usneoides – прилича на лишей – цветовете са много краткотрайни, но листата около тях променят цвета си и по този начин за дълго запазват своята декоративност.
Tillandsia argentea
Tillandsia fasiculata
Tillandsia juncea
Тillandsia stricta
Тillandsia tectorum
Tillandsia Cyanea – наземна бромелия със зелени листа, розов прицветник и лилави цветчета

Температура:
– Пролет, лято – to – 21o – 29oС;
– Зимата – to – 18o – 21oС, като е желателно нощните температури да се понижават до 17оС

Поливане:
Вместо поливане, растението периодически се потапя в съд с вода (за 20 – 30 min):
– Лятото – веднъж на 2 – 3 дни;
– Зимата – веднъж в седмицата.
В основата на розетката не трябва да застоява вода !

Пръскане:
ежедневно, обилно ! В основата на розетката не трябва да застоява вода!

Висока въздушна влажност !
Успешно се отглеждат в затворени терариуми или до стайни фонтанчета с постоянно течаща вода.

Торене:
В периода на растеж растението се подхранва с торове в не големи дози – за наземните – 1/2 от дозата, използвана за други цветя, а за въздушните – 1/4.

Пресаждане - за наземните:
Tillandsia cyanea се засажда в почвена смес, състояща се от торф, сфагнум (вид мъх), парчета кора и дървени въглища (1: 1: 1: 1/2). Пресажда се веднъж на 2 – 3 години.

Светлина:
– От април до октомври – ярка, разсеяна светлина. Трябва да се пази от пряка слънчева светлина през летните месеци!
– От ноември до март – преки слънчеви лъчи !

Размножаване:
Извършва се чрез разделяне на корена.
След като прецъфти старото растение постепенно умира и от него израстват няколко издънки. Разделяйте ги внимателно, без да наранявате корените.

Проблеми:
- Ако се появят тъмни петна, означава, че се е появило загниване – обработват се със спирт и се посипват с въглен на прах.

Вредители:
- Акари – предпоставка за появата им е недостатъчната влажност на въздуха.

Когато се налага третиране на растението с препарати срещу вредители, трябва да се внимава препаратът да не остане в розетката.

Използвана е информация от self.freeforums.org


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 27509
Прочетено: 21609 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen