Водни и крайпоточни растения05 април 2009

Блатен Аир (Каламус, Акорус) - Acorus Calamus

Създадено от gradinar
неделя 05 април 2009 - 18:00:18

Acorus_Calamus.jpg Acorus_Calamus1.JPG Acorus_Calamus2.jpg Acorus_Calamus3.JPG Acorus_Calamus4.jpg Acorus_Calamus5.jpg

acorus_calamus4.jpgСемейство: Аирови(Acoraceae)

Доста често разхождайки се покрай реки, блата или други водоеми сте срещали Акоруса. Представлява многогодишно полу-водно тревисто растение, с дълги изправени, подобни на меч ярко-зелени листа, които розовеят в основата си или по ръбовете на листата с височина между 60 и 120 см. Основните корени са пълзящи с дебелина 2-3 см бели отвъре с лек розов отенък и горчив вкус, като от тях излизат по-малки коренчета. На някои от листата се появява полу-изправен цилиндричен спадикс(кочан) който е дълъг около 5-10 см, покрит с малки зелено-жълти цветове с 6 тичинки. Цъфти от късна пролет до ранна есен, като цветовете се задържат около месец. И листата и корените имат приятен аромат. Предпочита полу-сенчести до пълна сянка места, мокра торфна почва или на плитки места покрай реки и блата.


Все още се водят спорове за това как да бъде класифициран. Някои смятат че трябва да е в семейство Змиярникови(Araceae) а други, че трябва да си има отделно семейство Аирови(Acoraceae). Тъй като последните все повече се налагат като класификация за акоруса се приема че е в отделно семейство Аирови(Acoraceae).

Екстракти от корените се използват като инсектицид и като съставна част от парфюми. В миналото корените са използвани от индианците за медицински цели, както и заради способността им да предизвикват халюцинации когато се приемат в по-големи дози. Тези свойства се дължат на веществата алфа и бета-азарон, за които вече е доказано че са канцерогенни. В народната медицина се използват изсушените корени от растението. Горчивия глюкозид акорин увеличава диурезата и има противовъзпалително действие. Препаратите от акорус понижават кръвното налягане, а също имат и противогъбични и дезинфекциращи свойства. Тъй като има няколко разновидности, ако не ги разпознавате не използвайте растението като билка, това може да е опасно.

Размножава се със семена. Най-добри резултати дават прясно узрели семена, посадени и поставени на хладно. Понеже е блатно растение подсигурете достатъчно вода на семената, като поставите съда в по-голям в който добавите вода, така че да образува пласт 3-4 см, така семената ще имат постоянна влага. След като растенията станат достатъчно големи, така че да можете да боравите с тях пресадете в друг по-голям съд, като не забравяте голямата им нужда от вода и прохладно място. Освен със семена, акорусът може да се размножава и чрез разделяне през пролетта, но преди да е започнал растежа. У нас акоруса се размножава само вегетативно. Поради тази причина той, доста често образува цели колонии и се настанява трайно в плитчините покрай бреговете.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10870
Прочетено: 9054 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen