Гъби05 април 2009

Припънка (Зимненка) - Flammulina velutipes

Създадено от gradinar
неделя 05 април 2009 - 13:47:40

Flammulina_velutipes.jpg Flammulina_velutipes1.jpg Flammulina_velutipes_04.jpg Flammulina_velutipes_IMG_1038.jpg seta33.jpg Flammulina_velutipes2.jpg

flammulina_velutipes_img_1038.jpgГъба от род Flammulina K A R S T.

В Япония се отглежда в парници култивираният вариант на гъбата наречен Енокитаке, който по външен вид е доста по-различен от горската гъба. Поради липса на светлина при отглеждането тя е оцветена изцяло в бяло, а поради отглеждането и в буркани туфата има цилиндрична форма.


Характерни белези
Гугла:
Диаметърът на гуглата е от 3 до 6 см. Първоначално е полусферична, по-късно разперена до почти плоска. Понякога със слабо изпъкнало връхче в центъра. Сламеножълта, медножълта до жълтокафеникава на цвят. В средата е по-тъмна. Повърхноста е гладка, гола, слизеста и лъскава. Ръбът в млада възраст е подвит навътре, по-късно изправен, равен или слабо вълновиден с ясно изразени радиални ребра.

Месо:
Месото е тънко, меко, крехко, по-късно жилаво. Белезникаво до бледорозово.


Ламели:
Ламелите са разположени нарядко. Широки от 2 до 8 мм. Слабо са сраснали с пънчето. Първоначално са кремавобели, по-късно жълтеникави.

Споров прашец:
Споровият прашец е кремавобял.

Пънче:
Пънчето е високо от 4 до 8 см. Диаметър от 0,5 до 1 см. Първоначално е плътно. По-късно става кухо. Има цилиндрична форма. Към основата е слабо стеснено. Жилаво е. В най-горната си част под шапката охреножълто. Към основата става тъмнокафяво с кадифено влакнеста повърхност.


Събиране, съхранение и използване в кулинарията
Расте върху жива или гниеща дървесина на широколистни дървета (много рядко върху иглолистна) през есента и цялата зима до към март най-често на големи туфи. Има приятен гъбен аромат и много добър вкус. Подходяща е за консумация в свежо състояние за всякакви ястия, супи и пържена. Подходяща е за сушене и стерилизация в буркани след бланширане.

Двойници
Отровният двойник на Зимната припънка е Отровната пънчушка (Naematoloma fasciculare)
naematolomafasciculare.jpg naematolomafasciculare1.jpg naematolomafasciculare2.jpg
Отличителни белези:
1. Шапката е бледожълта до лимоненожълта. В средата оранжева до ръждивокафява
2. Ръбът е гладък
3. Месото е тънко, жълто и сило горчиво
4. Пънчето е кухо, бледожълто, към основата жълтокафяво

Мнения от Форума


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10604
Прочетено: 7571 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen