Орхидеи и Бромелиеви22 март 2009

Вризея - Vriesea splendens

Създадено от gradinar
неделя 22 март 2009 - 13:49:11

Vriesea_splendens.jpg Vriesea_splendens1.jpg Vriesea_splendens2.jpg Vriesea_splendens3.jpg Vriesea_splendens4.jpg

vriesea_splendens.jpgВризеята (Vriеsea) е един от представителите на сем. Бромелиеви. Родът включва около 190 оригинални вида. Сред тях с особен чар се откроява най-разпространената - великолепната вризея (V. splendens). Наричат я още “пламтящ меч”. Растенията образуват розетка от множество дълги листа, грациозно извити навън. Те са тъмнозелени, напречно вълнисто прошарени от тъмноантоцианови ивици. Цветоносното стъбло достига 60 см височина. На връхната му половина се разполага класовидно съцветие, съставено от множество червени прилистници. От тях се показват дребните жълти цветчета, от 5 до 7 см дълги. Появяват се в края на лятото.

Родината и са тропическите гори. Подобно на останалите бромелиеви, има добре подредена във формата на фубия розетка.Освен великолепната, се отглежда още и решетестата вризея (V. fenstralis). Тя произхожда от Бразилия. Общата височина на растенията достига до 70 см, а листата са до 40-50 см. Те са зелени с напречни и надлъжни жълти линии, които ги разделят като решетка. Чарът на растенията е именно в техните листа. Тръбестите сярножълти цветове се появяват през лятото.

У нас се внася и V. hieroglyphica, която също произхожда от Бразилия. Нейната розетка се оформя от зелено-жълти листа. Те са чудновато иероглифно изписани в тъмночервени шарки. За разлика от останалите видове, горната част на съцветието се разклонява. Цветчетата са тръбести, матовожълти, около 5 см дълги. Цъфти обикновено през лятото.

Лятото и е нужна температура - 20 - 25 градуса, а зимата - 15, както и много светлина. Добре е да се полива с мека вода, като това трябва да става отгоре. Почвата в саксията не трябва да подгизва. През зимата се полива умерено, но трябва да се поддържа висока влажност на въздуха.

Идеалната комбинация за почва е торф, листа и нарязан мъх.

Тори се веднъж месечно.

Обича влажни и топли места, но без пряка слънчева светлина.

Вризеята се размножава чрез издънки. Най-подходящият срок за отделяне им от майката и за засаждането е през пролетта. Изберете саксии с диаметър 10-12 см. Почвата съставяйте от равни части пясък, листовка и торф. Растенията трябва да поставите на леко засенчено място. Докато се вкоренят, около тях трябва да е по-топло от посочената оптимална температура. Въздушната влажност постоянно да е висока. Поддържайте я чрез редовно оросяване, най-добре с пулверизатор. От април до септември поливайте изобилно, а през останалото време на годината - умерено. През лятото може да наливате вода и в оформящата се от листата розетка във вид на фуния. В активния период подхранвайте поне един път месечно.Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 18983
Прочетено: 18021 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen