Водни и крайпоточни растения19 март 2009

Лизихитон - Lysichiton

Създадено от gradinar
четвъртък 19 март 2009 - 10:37:52

Lysichiton.jpg Lysichiton2.jpg Lysichiton3.jpg Lysichiton4.jpg Lysichiton5.JPG Lysichiton7.jpg Lysichiton1.jpg

lysichiton1.jpgЛизихитон(Lysichiton) е от семейство Змиярникови(Araceae) и има само два вида: Lysichiton americanus, Lysichiton camtschatcense.

Lysichiton americanus
Наричан още блатен фар заради формата на цвета, се среща в заблатените места в северна Америка.Многогодишно растение, което израства до метър височина. Острия, скунксо-подобен аромат е отговорен за привличането на различни насекоми които опрашват растението, както и за другото често срещано име на лизихитона - скунксово зеле. Частите на цялото растение съдържат кристали калциев оксалат, които ако бъдат погълнати без обработка водят до дразнене на устата и стомаха. Растението отделя топлина, която през зимата стапя снега около него и така му помага да преживее. Цъфти през април, с жълти съцветия с дължина 30 см, на цветонос с дължина около 45 см. Листата с дължина около 90 см израстват след като се появи цвета. Издържа до температури -15 C, младите растения се нападат от охлюви.

Обича светли до полу-сенчести места и влажна почва с кисел до неутрален характер( pH 5.6-7.5 ).
Съдържа алкалоиди Размножава се като се разделят корените на есен, или от семена.


Lysichiton camtschatcense
Синоними: Lysichiton japonicum
Ефектно растение с големи белоснежни присъцветни листа, приличащо на калата. Многогодишно тревисто растение с дебели и къси корени. Цъфти май-юни, като цвета се запазва няколко месеца. Листата се появавят след като се появи цвета. Листата достигат размери 25-30 см дължина и са 20-30 см широки. Семената съзряват края на юли, началото на август. Подходящ е за мокра и кисела почва, т.е. около брегове на водоеми, басейни, блата. Размножава се със семена. На растенията от семена са необходими 4-5 години за да цъфнат.

Пресаждане се прави само с младите растения, възрастните не се пресаждат и не се делят.

Подходящ е за плитките места в езерца( до около 5 см дълбочина ), както и за полу-сенчести места в паркове.

Внимание: имайте предвид когато го сеете, че се размножава много лесно от семена, което може да довде до нежелано саморазмножаване

Специални благодарности на HobGoblin за чудесната статия!

Мнения от Форума


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 4395
Прочетено: 8124 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen