Кактуси03 март 2009

Ешеверия - Echeveria

Създадено от gradinar
вторник 03 март 2009 - 13:15:03

Echeveria.jpg Echeveria1_52605.JPG Echeveria_Afterglow7.JPG Echeveria_agavoides.jpg Echeveria_Agavoides_.JPG Echeveria_lindsayana_2.jpg echeveria_secunda_glauca.JPG P8238017.jpg

echeveria.agavoides..jpgЕшевериите са едни от най-често отглежданите сукуленти, но малцина знаят истинското им име. Повечето любители ги наричат погрешно кактуси, а мнозина ги познават като пустинни рози, студениче или Дебела Мара.

Растението е от сем. Дебелецови. Родината му е Мексико. Има много цветчетата с форма на камбанка, от 1 до 5 см в диаметър, плътни, покрити с восъчен налеп или с мъх, подобно на листата. На цвят са от бледо жълтозелени до оранжево-червени, от външната страна по-ярки. Листата са месести и имат форма на розетка.

Достига големина до 30 см. Обитава разнообразни равнини и планински възвишения, където температурите нерядко са минусови.

Листата са сиво-зеленикави, с различни оттенъци.
Восъчният налеп, както и лекият мъх по листата, предпазват растенията от слънчевия пек и от сланите. При ярко слънчево греене восъчният слой се удебелява, поради което листата придобиват сиво-бял или синкаво-син оттенък, а краищата и връхчетата почервеняват.
За всеки вид е характерно определено количество листа в розетката, затова, дори част от тях да окапят поради неблагоприятните условия през зимата, растението си ги възстановява през топлия период.

Повечето ешеверии имат силно скъсено стъбло, но се срещат и храстовидни.


Цъфти от март до юли.

Обича изключително много слънцето. През лятото вирее добре на балкона. Температурата в стаята не бива да пада под 15 градуса.

Размножаване: Малки странични розетки се отделят от растението и се поставят направо в почва, обогатена с малко тор и по възможност премесена с пясък.

Почва: Песъкливо - хумусна.

Светлина: Растението е много светлолюбиво.

Поливане: Не се полива директно, а само почвата или се поставя вода в подложката. Водата не бива да застоява, защото корените лесно могат да изгният. През зимата се полива пестеливо. Когато се пресажда е добре да се постави малко глина и пясък в почвата.

Торене: 2-3 пъти през пролетта и лятото с разтворими органични или минерални торове.

Пресаждане: Само когато растението трябва да се подмлади.

Съвети:
- В жегите листата започват да се сбръчкват, което показва, че растенията остро се нуждаят от поливане.
- През зимата спокойно издържа на ниски температури в помещението - под 10 градуса. В миналото са го наричали "студениче".
- В домашни условия дължината на стъблата и плътността на листните розетки зависят от осветяването. На южни и източни изложения стъблата растат бавно и листата по тях се разполагат компактно. На западни и особено на северни прозорци рано напролет растенията се изтеглят, защото вегетацията започва при слабо слънчево огряване. Там растенията не цъфтят, докато на южните почти всички видове цъфтят ежегодно.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 15702
Прочетено: 21641 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen