Папратови28 февруари 2009

Асплениум - Asplenium

Създадено от gradinar
събота 28 февруари 2009 - 15:00:50

5487a.jpg aspleniumnidusplicatum.jpg asplenium_nidus1.jpg asplenium_resiliens.jpg Asplenium_x_kenzoi.JPG FougerescolopendreAsplenium_scolopendrium.jpg Pscolopendrium.jpg spleenwort2-011908.jpg

asplenium_nidus.jpgАсплениумите са род красиви папрати, широко разпространени в тропическите гори на Африка, Азия и Австралия. Известни са около 600-650 вида.

За разлика от повечето папрати листата на тази са цели и образуват фуния. В природата расте като епифитно растение и достига огромни размери. В фунията му гнездят птици, откъдето иджа и едно от имената му "гнездова папрат".
За стайно отглеждане се използват най-вече тропическите видове.

Някой видове:
Asplenium viviparum Presl. - от остров Мавриций. Ражда миниатюрни растения-бебенца върху листата си. Когато станат достатъчно големи, за да може да се борави с тях, те се отрязват заедно с част от майчиното листо и се засаждат в малка саксийка, като листото остава малко под повърхността на почвата. Скоро растението пуска самостоятелни корени.

Asplenium bulbiferum Forst. - от Австралия, нова Зеландия, Индонезия. Има силно нарязани падащи листа, по които има топчести спори, приличащи на грудчици (bulbiferum – образуващ грудки – на латински). Те служат за размножаване.

Asplenium australasicum (J. Sm.) Hook. - южноазиатски, родина - Австралия, Полинезия. Епифитен.

Asplenium nidus - “птиче гнездо” (nidus – гнездо – на латински) – произхожда от влажните тропически области на Индия и Австралия, където расте като епифит. Има широки цели, леко вълнисти по периферията листа, образуваща розетка. В основата им жилките са светло кафяви, повърхността е лъскава, светло зелена. Растението достига до 1 м височина. Устойчиво е.

Asplenium dimorphum – с много фини клонки и листа


Поливане: Почвата трябва да бъде леко влажна по всяко време. За поливане използвайте само мегка вода. Препоръчително е дъждовна.

Въздушна влажност: Добре му се отразява опръскване на листата. За да се развива добре поставете на подложка с вода и дребни камъчета.

Пресаждане:Почвената смес за млади растения се състои от листовка, прегорял оборски тор, торф и пясък (2:2:1:1). Възрастни растения пресаждайте в смес от чимовка, листовка, прегорял оборски тор, торф и пясък в съотношение 2:3:3:1:1. Добавете към нея сфагнов мъх и дървени въглища. Необходим е добър дренаж от камъчета или дървени въглища на дъното на саксията.

Вредители: Щитоносни въшки.

Торене: пролет, лято – на 2 седмици, но с половината от препоръчваната доза !

Място: Достатъчно светло, защитено от пряки слънчеви лъчи место. Зимата им е нужна температура не по-ниска от 15°С.

Размножаване: Само чрез спори. Не се препоръчва са домашно размножаване. Разделяне на коренището.

Проблеми:
- Ако цветът на листата избледнява и те загубват блясък, причината е пряка слънчева светлина или недостатъчно подхранване;
- Ако листата са матови и “безжизнени” – засушаване на почвата, ниска въздушна влажност или лоша вентилация;
- Ако листата жълтеят в основата и опадват – засушаване на почвата или ниска въздушна влажност;
- Ако по връхчетата на листата се появяват сухи кафяви петна – прекалено ниски температури;
- Ако по връхчетата на листата се появяват черни петна и листата увяхват и се сбръчкват – прекалено високи температури.

Вредители:
- Щитоносна въшка; Пръска се с актелик (15-20 капки на 1 литър вода)
- Акари – при прекалено сух въздух.


Асплениумът не понася пръскане с химически средства. Ако това е особено наложително, след като се напръска растението, изчаква се да засъхне и се облива добре с топла вода.

Опасности:
- Преполиване – загниване на корените;
- Пресушаване;
- Пряка слънчева светлина;
- Прекалено ниски температури;
- Прекалено високи температури.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 6315
Прочетено: 13311 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen