Декоративно-цъфтящи28 февруари 2009

Лизимахия - Lysimachia

Създадено от gradinar
събота 28 февруари 2009 - 14:16:28

Alpbach028.JPG Alpbach127.JPG Lysimachia-nummularia-flowers.JPG lysimachia.jpg LYSIMACHIA_DORADA.JPG Lysimachia_punctata.JPG Lysimachia_vulgaris-grote_wederik03.jpg Lysimachia_x_pilohora.JPG L_canadense_7_05c-6.jpg 446176678gfLJfA_fs.jpg

446176678gfljfa_fs.jpgЛизимахията включва около 200 вида многогодишни тревисти растения. Те са декоративни и цъфтящи през лятото, някои видове се отглеждат в градините.

Лизимах бил един от военачалниците на Александър Македонски. Воювал храбро и след смъртта на Александър, при подялбата на империята, станал наместник на Тракия, след което се провъзгласил за цар. Едва ли прочутият воин изобщо се е интересувал от растения, но по ирония на съдбата  античният ботаник Диоскорид нарекъл в негова чест красиво цвете.

Лизимахиите са голям род от семейство Игликови. Разпространени са в умерените и субтропичните области на Северното полукълбо, повечето растат в Китай. У нас също се срещат няколко вида, които притежават несъмнени декоративни качества.

Точковата лизимахия (L. punctata) цъфти разкошно на полусенчести и слънчеви  места с плодородна почва Лимоненожълтите й цветове окичват слабо разклонения връх на високото до 90 см стъбло през юни-юли. Много бързо образува плътни групи и е особено ефектна до водоеми и в миксбордери.


Обикновената лизимахия (L. vulgaris) достига 50-100 см височина. Цъфти през юни-август и чудесно разкрасява сенчести влажни места.

Монетолистната лизимахия (L. nummularia) вирее из сенчестите гори, по влажните ливади, по бреговете на блатата и водоемите. Пълзящото й стъбло достига до 30 см. Овалните листа са много красиви. Цъфти от май до август. Най-ценното й качество е способността да расте и на отвесни повърхности.

За украса може да се ползват направо диво растящите лизимахии, а някои разсадници предлагат и култивирани. Под короните на дърветата ярките им жълти цветове светят като малки слънчица. По отношение на почвата нямат особени претенции, освен че трябва да е постоянно влажна. А ако е богата и рохкава, се разрастват извънредно бързо, като образуват плътни килими. С местните видове лизимахии може да се декорират всякакви влажни места, които искаме да са плътно покрити с растителност.

Лизимахията вирее добре, когато е засадена в плодородна пропусклива почва и е настанена на много светло място, което обаче не се припича от обедното слънце. Подхранва с комбиниран разтворим тор за цъфтящи растения. За по-силно разклоняване на няколко пъти връхчетата се премахват.Когато настъпят застудяванията, цветето се внася в прохладно светло помещение с температура 12-15 градуса, за да презимува. Докато почива, се полива по-рядко и с по-малко вода. През пролетта се прехвърля в нова богата почва и се изнася навън, за да краси балкона от висящата си кошница.

Размножаването става с връхни резници с 2-3 двойки добре развити листа. Те се вкореняват през пролетта и лятото в торфена почва. За по-бързо образуване на корените може да се потопят в стимулатор за вкореняване, но дори без него, покрити с найлонов плик за поддържане на необходимата влажност, пускат корени за 1-2 седмици.

Лизимахията е чудесна балконска украса. Засадена във висяща саксия, със своите леко увснали стъбла, завършващи с китка жълти цветчета, създава слънчева и радостна атмосфера. Освен тове е и великолепен фон за други цветя.

Температура: устойчива на температурни промени. Напоявайте я редовно. Почвата трябва винаги да е влажна.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 8312
Прочетено: 9265 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen