Декоративно-цъфтящи12 февруари 2009

Традесканция - Tradescantia

Създадено от gradinar
четвъртък 12 февруари 2009 - 13:09:46

114684.JPG 2160628140088728547kqMDRX_fs.jpg 800px-Tradescantia_albiflora_(fluminensis).jpg 83829728KvzqjD_fs.jpg Rhoeo_Tradescantia_spathacea.jpg tradescantia-pallida.jpg tradescantia.jpg Tradescantia040516.jpg Tradescantia1.jpg Tradescantia_Andersoniana_Group__Osprey_.JPG TRADESCANTIA_AZUL_0360.JPG Tradescantia_ernestiana.jpg tradescantia_ernestiana1.jpg Tradescantia_gigantea_flowercloseup.jpg Tradescantia_pallida800a.jpg Tradescantia_ZebrinaFullsize.jpg Tradescantia__Snowcap_.jpg

tradescantia1.jpgПроизлиза от тропическите области на Северна Америка. Има около 90 вида. Името "традесканция" се появява в XVIII век. и е кръстено на английски градинар Джон Традескант, които е живял в началото на XVII век. Той основава една от първите ботанически градини и Националния исторически музей в Лондон. Бил е градинар на херцог Бъкингам.

Ако се вгледате внимателно в разтението ще може да се видите, че в дългото стъбло, гъсто покрито с листа, те са толкова взаимосвързани, че е трудно да се отделят едно от друго и  е трудно да се намери началото или края на даден клон. Листата при по-възрастните растения достигат дължина 7 – 8 см. В природата тези растения почти никога не растат на дървета. Те са почвопокривни. Много бързо обхващат нови площи с помощта на стелещите се и вкореняващите се стебла. Обичат богата плодородна почва.

В стайни условия може да се използват и за запълване на големи саксии с други растения.


Видове:

Tradescantia albiflora
Родина - тропическите области на Южна Америка. Едно от най-честите и непринудени растения. Тя е с дълги овални листа с остър връх. Листата са меки, блестящи и ярко зелени. Около основата на листа има плочки - дълги тънки косми. Рядко цъфти с малки бели цветчета. Подходяща за отглеждане във висящи вази за декоративни стени, прозорци и колони.

Tradescantia albiflora albo-vittata – с едри синьо-зелени листа, нашарени с бяло

Tradescantia albiflora laekenensis – със зелени листа на светло виолетови и бели ивици

Tradescantia  blossfeldiana Milb.
Произлиза от Аржентина. Тревисто растение с пълзящи стъбла, които образуват завеса. От горната страна листата са зелени или лилави. Цветчетата са многобройни в края на цъвтежа и са люляково-розови на цвят.

Tradescantia navicularis Ortg.
Родина-Перу. Цветчетата са червени.

Tradescantia  fluminensis Vell
Родина - влажена субтропичена Бразилия, Уругвай и Парагвай. Тревисто растение с пълзящи стъбла. Листа са с форма на яйце, тъмно зелени отгоре, а отдолу пурпурно-червени, гладки и от двете страни. Соковете и боядисват. Цветчетата са бели и многобройни.

Tradescantia fluminensis “Quicksilver”– с тъмно зелено-сребристи мъхести листа

Tradescantia pallida – с лилави мъхести листа и стебла и розови цветове

Tradescantia aurea – с жълти листа на зелени ивици


Отглеждане:

Място:
Може да се съхранява на светло и сенчесто място, но при ярко слънце листата пожълтяват и губят своя декоративен ефект. Расте и в топли и в хладни помещения. Белоцветна Традесканция може да понася температури до 6-10C, но при  другте видове температура не трябва да спада под 12-15C.  Те са идеални висящи растения. През есента се свива, а през пролетта отново пониква. Ако е в съд, се покрива с борови клонки.

Поливане:
Бъдете особено внимателни с поливането през зимата. Поливането е обилно. Ако температурата е ниска, то поливането се намалява, за да не загният корените. Преди следващото поливане почвата трябва да е леко влажна. Когато стъблата станат твърде дълги, могат по всяко време да се скъсат и да се използват като резници. Предпочитат богата, почва във влажни гори, гъсталаци или градини.

Подхранване:
Колкото повече се подхранват растенията, толкова по-бързо те растат. Както и при поливането, всичко зависи от температурата. При температури, по-големи от 18 градуса, растежът е интензивен и необходимостта от подхранване се повишава. При по-ниски температури растат по-бавно.

Влажност:
Традесканциите обичат въздушна влага. Добре им се отразява честото пулверизиране и вода в подложката за известно време, но не е задължително.

Размножаване:
Можете да го направите през цялата година с резници с дължина 10 см. Прави се пролетта, лятото и есента. Вкореняването може да стане във вода или в пръст.
Най-малкият резник може да бъде парченце стебло с два възела. Той се засажда в пръст, като се заравя само долният възел. От него израстват корени. От горния възел израстват клонки. За поддържане на висока влажност може саксията да се сложи в полиетиленов пакет (но не е задължително) и да се постави на разсеяна светлина.
Вкореняването се развива добре при температура около 20 градуса. Става за няколко дни. Когато се появят нови листа, може да се махне фолиото.
Корени лесно се образуват и във вода. Те са достатъчно устойчиви към недостиг на кислород. По тази причина традесканциите са подходящи за хидрокултура.

Проблеми:
- Ако листата са на рядко – с големи разстояния между тях, причината може да бъде недостиг на светлина, влажност или подхранване (с времето е нормално стеблата да се оголват и изкривяват – растението се подновява);
- Ако цветовете избледняват или пъстрите листа стават почти само зелени – недостатъчна светлина;
- Ако стеблата са меки, а листата жълтеят и са на петна – недостатъчна влага;
- Ако краищата на листата изсъхват – прекалено сух въздух или акари.

Вредители:
- Акари;
- Щитоносни въшки.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 27690
Прочетено: 15527 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen