Декоративни треви31 януари 2009

Формиум - Phormium

Създадено от gradinar
събота 31 януари 2009 - 10:54:11

Phormium.JPG Phormium2.JPG Phormium_3.JPG Phormium_4.jpg Phormium_5.jpg

phormium_1.jpgФормиум се нарича новозеладския лен. Произхожда от Нова Зенландия. Градинарите знаят, че това е едно от едно градиозно тревисто растение, което със своя колорит и размери фокосира върху себе си погледа на посетителите в градината. Той е вечнозелено многогодишно с растение с мечовидни по форма листа. Цветът и шарките на листата са различни според сорта.

Това е едно много бавно нарастващо растение и всеки, който го гледа, трябва да се въоръжи с търпение. Но затова пък достига височина до 2-3 метра. Листата са толкова здрави, че не могат да бъдат скъсани напречно от никой. На опън издържат 400 тона тежина. В миналото от тях маорите са си произвеждали ленени дрехи. Плетяли са корабни въжета и кошници. Без проблем може да живее в зони 8, 9 и 10.


Видове:

phormium_tenax.jpgPhormium tenax – е един от най-високите видове. Може да достигне височина около 2 метра.


phormium_bronze_baby.jpgPhormium “Bronze baby” – нараства до 2 метра височина с бронзова зеленина

phormium_duet.jpgPhormium “Duet” – джудже, стига до 1 метър.

phormium_margaret_jones.jpgPhormium “Margaret Jones” – с пурпурно червени листа.phormium_evening_glow-red.jpgPhormium Evening Glow

phormium_golden_ray.jpgPhormium Golden Ray

phormium_jester.jpgPhormium Jester

pink_stripe.jpgPink Stripe

phormium_platts_black.jpgPhormium Platts Black

phormium_rainbow_maiden.jpgPhormium Rainbow Maiden

phormium_rainbow_queen.jpgPhormium Rainbow Queen


Издържа до температури под 0 градиса, по-точно от 15 до 20 градуса по Фаренхайт или до (-6 градуса) – (-9 градуса). Ако се отглежда в градината на открито, корените могат да се покрият с мулч и да се защити с укритие, ако има опастност с по-ниски температури от указаните.

Мястото му в градината:
Обича пълно слънце или полу-сянка.

Цъфтеж:
Цветовете са с форма на червени или жълти метли, които се изстрелват нагоре и стигат до 3 метра височина.

Формиумът може да се отглежда и в блатни области. Морският климат също му понася добре. Формиумът предпочита богата и влажна почва. Но търпи и засушаване, място защитено от ветрове. Веднъж установи ли се, растенията не са капризни към условията на отглеждане. Размножава се чрез разделяне на коренищата или деление на туфите.

Формиумите са много красиви и много лесно могат да бъдат отглеждани и в контейнери. И да служат за акцент в зимната градина. Подходящи са малките сортове, достигащи височина 1 най-много 2 метра.

Мнения от форума

С големи благодарности на "zamakat" и другите потребители от форума!


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 13778
Прочетено: 9798 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen