Орхидеи и Бромелиеви29 януари 2009

Маймунска орхидея - Orchis simia observer

Създадено от gradinar
четвъртък 29 януари 2009 - 22:44:51

Orchis_simia1.jpg Orchis_simia2.jpg Orchis_simia3.jpg Orchis_simia.jpg Orchis_simia4.jpg Orchis_simia5.jpg Orchis_simia6.jpg Orchis_simia7.JPG

orchis_simia7.jpgИзвестна е още като Маймунски салеп. Изключително рядка орхидея, височината й е до 45 см от семейство Orchidaceaе, род салеп. Името й идва от формата на цвета, наподобяваща човече или маймунка. Срещат се най-вече в дивата природа.

Видът е разпространен в цяла Южна и Западна Европа, Средиземноморието и Северна Африка. Среща се и в България, предимно в Среден Бълкан. Това е защитено от закона растение в червената книга. Листата започват да се появяват през Април. А цъфти през Май. За да зацъфти една луковица, са нужни поне 7 години.


Подобно на другите представители на този род всяко растение има две овални грудки, от които получава гръцкото наименование - салеп, което се превежда като тестис.

Цветът е бял или бледорозов. Всяко цветче има форма на човече с главичка с шапка, усмихнато личице, очички, ръчички, крачета и бледоморави или люлякови точици по телцето. По-тъмнолилави са лапите и опашката на маймунката.

С големи благодарности на "zamakat" и другите потребители от форума!


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10190
Прочетено: 10224 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen