Други03 януари 2009

Розата - история и символика

Създадено от gradinar
събота 03 януари 2009 - 22:20:48

rose2.jpgИСТОРИЯ
Първите сведения за розата срещаме в древните индийски предания, които разказват за почитатта, с която се ползвала розата - съществувал дори закон - всеки, който донесе на владетеля на страната роза, може да го помоли за всичко, каквото пожелае. С рози украсявали царските покои, с нея плащали данъци и такси...

За появяването й на света в преданията не се казва нищо; само в индийските митове се съобщава, че най-красивата жена на света Лакшми се е родила от розов цвят, състоящ се от 108 големи и 1608 малки розови листенца. Вишну, пазителят на Вселената, като видял пленителната красавица в нейната розова люлка, събудил я с целувка и я превърнал в своя съпруга. От този момент Лакшми станала богиня на красотата, а скриващата я розова пъпка - символ на божествена тайна, за всички източни народи станала свещена.


В една от легендите за кръста на Спасителя се говори за мъхната роза. Кръвта на разпнатия Христос се стичала по кръста. Ангелите я събирали в златни чаши. Но няколко капки все пак паднали върху зеления мъх, който за да ги опази от оскверняване, побързал да ги попие в себе си. От тях и израсла чудесна мъхната роза, чийто ярко ален цвят трябва да ни напомня вечно за пролятата заради нашите грехове кръв.

По думите на персийските поети, тя е подарък от самия Аллах. Веднъж при него се появили всички растения с молба да им даде нов управител вместо сънливия лотос (нилската водна лилия). Лотосът бил прекрасен, но нощем забравял за своите задължения на управник. И тогава Аллах благосклонно дал нов управител на растенията - бялата девствена роза с нейните остри шипове за охрана.

В новата царица се влюбил славеят и се опитал да я притисне до гърдите си. Но острите шипове веднага се забили в сърцето му и алена кръв бликнала от сърцето на нещастния влюбен. Ето защо, казва персийското предание, и досега много от външните листенца на розата съхраняват розов оттенък...

Благоговението и любовта на персите възприели и турците, дори може да се каже всички мохамедани, които според Корана вярват, че бялата роза е израсла от капките пот на Мохамед при неговото нощно възкачване на небето. Затова й приписват пречистваща сила и нито един мохамеданин не би си позволил да настъпи роза. Вероятно затова такава пречистваща сила се приписва и на розовата вода. Султан Саладин, когато отново отнел от християните мечета на Омар през 1189 г. не стъпил в нея преди да измие целия й под, стените и дори скалата, на която е построена, с розова вода. Колко розова вода е била необходима, съдете сами, щом я превозвали с 500 камили. По същия начин постъпил и Мохамед ІІ с храма "Св. София" след като превзел Константинопол през 1453 г. Преди да превърне този прекрасен храм в джамия, заповядал да го измият от горе до долу с розова вода.

КАТО ИМЕ
Роза, Розалия

Това е латинското название на розата, станало женско име.

По темперамент е холеричка, умее да крие чувствата си зад маска на невъзмутимост. Притежава силна, понякога деспотична воля, синтетичен тип ум, добра памет, богато въображение. Скоростта й на реагиране е висока, а възбудимостта - силна. Често е раздразнителна и нервна. След бурен емоционален изблик може да изпадне в продължителна депресия. Роза умее да се защити. Много е активна в обществения живот. Понякога прави впечатление на лекомислен човек, но в действителност е много целеустремена и решителна в постъпките си. Отдава се изцяло на работата си. Удачно си избира професия. Талантливата и трудолюбива Роза често постига успех в живота. Тя сякаш е изтъкана от противоречия: едновременно е принципна и лекомислена, рязка и сговорчива, обича да бъде в центъра на събитията и да се усамотява, да се затваря в себе си. Това най-вероятно се обяснява с характерната за нея способност да мимикрира. Когато се приспособява към обстоятелствата, тя така се вживява в тази роля, че започва да живее с нея. Роза не е завистлива, радва се на чуждите победи. Но не прощава непорядъчността, лъжата и измамата, способна е да отмъщава. Когато постига успехи, тя се самореализира като личност. Може да се изяви професионално в журналистиката, живописта, на актьорското поприще, в лингвистиката, търговията, системата за обществено хранене, сферата на услугите. Бракът й винаги е сполучлив. Тя е къщовна, акуратна, грижовна майка. Роза живее пълноценен живот, без да се ограничава в рамките на бита и професионалните си интереси. Обаятелна е, със сексапилна външност и дълбоко скрита страст. Обича физически силните, но уравновесени мъже със спокоен характер, за да може по-лесно да ги побеждава, предпочита по-младите. Изневерява на мъжа си и не смята това за осъдително, но умело го крие. Любовниците й също не се досещат, че тя е омъжена. Даже на почтена възраст предизвиква интерес у мъжете.


СИМВОЛИКА НА РОЗИТЕ

Цветята казват повече отколкото сами се осмеляваме.
Красивият букет може да промени атмосферата в едно помещение и да предизвика положителни емоции, но заедно с това носи и неизказано с думи послание. Цветята много често казват повече от това, което сами се осмеляваме да кажем. От векове те носят различна символика, която много пъти се е променяла, но са останали някои общи послания. Езикът на цветята е бил най-популярен по времето на викторианската епоха, когато са се водили т.нар “цветни“ флиртове - чрез послания с различни цветя. Едно от най-популярните цветя - розата, в зависимост отцвета си може да изразява различни чувства .
- Червената роза е запазеният символ на любовта, тя се поднася само когато искаме да кажем “обичам те“ и в никакъв друг случай. Има значение дали се подарява напълно разцъфнало цвете или още неразтворен цвят. Пъпката на червена роза също означава силни чувства, които обаче трябва да бъдат запазени в тайна.
- Бялата роза символизира вярност и непоквареност, тя казва “довери ми се“
- Жълтата, която често се е смятала за послание на омраза, всъщност говори за приятелство. Леко отворена, жълтата роза пита“Обичаш ли ме още“, а значението на съвсем разтворен жълт цвят е “Моля те, върни се“ .
- Розовата роза е символ на пълно щастие и удоволствие, но също така носи и посланието на тайната любов и признава “Сърцето ми ти принадлежи“. Полуотвореният розов цвят говори, че любовта е истинска.А напълно разцъфнал, цветът й казва “Вярвай на това, което говоря и правя“.
- Комбинацията от бели и червени рози означава “близост завинаги“. Вероятно оттам идва и символиката в погребалните церемонии, когато листата от цвета на тези рози се разхвърлят около гроба на покойника и така се изпраща посланието, че този човек ще остане в сърцата ни завинаги.
Значение има и броят на розите, които се поднасят. Едно цвете носи посланието за любов, 12 рози изразяват благодарност и уважение, 25 се изпращат за поздравления, а класически букет от 100 или 50 рози носи символът на вечната любов.
Освен значението на цветята, послание може да се отправи и със самия цвят на букета. Цветовете имат не само естетическо въздействие, но могат да успокояват или да стимулират, да повишават настроението:
- Червеният цвят действа стимулиращо и с него трябва да се внимава, а лилавият влияе успокояващо и отпуска напрежението.
- Жълтият, който се асоциира със слънцето, подобрява настроението, носи радост и топлина, той е цветът на общуването, активността и откритостта.
- Оранжевото е цветът на оптимизма.
- Зеленото понякога се пренебрегва и се възприема само като аранжировка при букетите, но не бива да е така - този цвят се свързва с природата и с усещането за спокойствие.
- Синьото е цветът на покоя.
- Розовото дава чувство на радост.
- Бялото означава пълна откритост, но, ако се подарява букет с бели цветя, трябва да се има предвид, че в някои страни в Азия това е траурен цвят.
Като пример за послание с букет ако искаме да поднесем увереност, солидарност и активност, трябва да изберем цветя в червено и жълто. Това е и подходяща комбинация, ако поднасяме букет на мъж, макар че според европейския етикет букет на мъж по принцип не се подарява с малки изключения.

Автор: Борислав Киров
Използвани източници: http://www.rozite.info


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 51818
Прочетено: 15932 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen