Други21 декември 2008

Правила за отглеждане на цветя в жилището

Създадено от gradinar
неделя 21 декември 2008 - 19:29:17

Внесени в жилището, цветята срещат нова среда, до голяма степен различна от естествените условия на родината им, към която те или се нагаждат, или загиват. Важни фактори на тази среда са съставът на въздуха, осветлението и температурата.

Цветята и въздухът в жилището.
Ето някои изисквания на растенията към въздуха и с какво въздухът в жилището подтиска тяхното развитие.
- Замърсяването на въздуха с бензинови и алкохолни пари и др. пречи на растенията. Някои от растенията, например папратите, не понасят и тютюневия дим.


- Прахът в стаите е също вреден. Той запушва дихателните устица на листата и затруднява жизнените процеси.
В природата дишането на растенията се улеснява от вятъра, който сменя въздуха около тях. При стайни условия сменянето на въздуха става чрез проветряване. При него е важно да не се образува силно течение, особено ако външният въздух е студен.
- Сухотата на въздуха в стаите – липсата на водни пари в него, е неблагоприятна за цветята. Поради това много цветя (циклами, цинерарии, калцеоларии и др.) бързо загиват, особено ако не са закалени преди внасянето им в жилището. Най-малко страдат от сухия въздух растенията, чиято родина са топлите и сухи райони на земното кълбо – столетници, кактуси, и др. За по чувствителните растения е нужно върху източниците на топлина (печки или радиатори) да се поставят широки съдове с вода.
- Цветята и светлината в жилището. В жилището осветлението в почти всички случаи е недостатъчно за нормалното развитие на цветята. Неговият интензитет зависи не само от размерите на прозорците и от тяхното разположение спрямо четирите страни на света, както и спрямо околните постройки, но и от разстоянието на конкретното място до прозорците. Установено е, че почти половината от светлините лъчи на улицата се отразяват и поглъщат от стъклата, т.е. интензитетът на осветлението до прозореца в помещението е наполовина по-слаб, отколкото на улицата. А колкото по-навътре е растението, толкова по-слабо е осветлението. Най-малко страдат от слабото осветление т.нар. сенколюбиви цвета: семейно щастие (Aspidistra elatior), алоказия (Alocasi macrorhiza), араукария (Araucaria excelsa), папрати саксиен бръшлян, и други.
-Цветята и температурата в жилището. Температурата в жилището за разлика от осветлението и въздушната влажност до голяма степен може да се регулира. При това трябва да се има пред вид, че растенията страдат от скокообразно сменяне на температурата. Ето защо най-добре е, ако в помещението с цветята няма източник на топлина, а то се отоплява от друго помещение. Нужно е да се знае, че от топлина се нуждаят както надземните части, така и корените на растенията.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 26271
Прочетено: 7642 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen