Декоративно-цъфтящи13 декември 2008

Хризантема - Chrysanthemum

Създадено от gradinar
събота 13 декември 2008 - 21:47:16

chrysanthemum.jpg chrysanthemum_4309.jpg chrysanthemum_gl.jpg chrysanthemum_willswonderful1.jpg chrysanthemum3.JPG

chrysanthemum_gl.jpgХризантемата е едно от най - популярните и предпочитани саксийни цветя и цветя за отрязан цвят.

Родът Хризантеми е богат с много видове. У нас, когато се каже род Хризантеми, хората приемат, че това наименование се отнася само за хризантемите, а това не е така, защото към този род се отнасят и едногодишни растения и няколко вида, които означаваме с общото наименование маргарити, макар, че те са различни видови.

У нас най-често се отглеждат маргаритите (Leucanthemum vulgare, L.maximum и Chrisanthemum coccineum) и хризантемата (Chr. indicum)
Маргаритите си приличат твърде много по строеж на цветовете с хризантемите.
Отличават се само по формата на листата.


С хризантемата в Япония е свързан и един от най-любимите национални празници - празникът на хризантемата - девети септември. На този ден в храма Сенсо, Асакуза, се провежда тържествена церемония в нейна чест. Хората подаряват хризантеми на Буда и тръгвайки си вземат със себе си за дома осветени стръкчета от нея. Смята се, че тя прогонва злите духове, болестите и нещастията. Провеждан от края на периода Едо (ХVІІ век), днес празникът е прераснал във Фестивал, който честват в цялата страна. В деня на хризантемата се правят кукли в човешки ръст от свеж цвят, с богата гама разцветки и форми.

Не по-малко любима е хризантемата и в Китай, където изобщо любовта към цветята, особено при жените е необикновено много разпространена. Китайката смята костюма си непълен, ако не украси своите черни като смола блестящи коси с цвете. Единствено на жените вдовици, по-млади от 40 години, не се разрешава да носят цвете.
Китайците наричат с името на хризантемата деветия месец на годината, а деветия ден от този месец е празничен. Съществуват народни поверия, че откъснатата в този ден хризантема има магическа сила. Любувайки се на хризантемите, китайци и японци не забравят и да ги употребяват в кухнята си. От листенцата на хризантемата правят салата. Главното в хризантемата обаче не са нейните кулинарни, а естетически достойнства. Последните цветя на годината - хризантемите се появяват с първите застудявания и затова те са по есенно студени и привлекателни.
В Китай хризантемата е символ на мъдрост и дълголетие, в Япония - на щастие, успех, късмет; във Виетнам - на душевна чистота и бистър разум.

В Европа хризантемата била донесена за първи път още през ХVІІ век - през 1676 г. в Англия от холандеца Рееде, но тогава тя останала там и все още малцина я познавали. Прието е да се смята, че реално хризантемата е донесена през 1789 г., когато капитан Пиер Бланшар я донесъл в Марсел.
През 1829 година градинарят от Тулуза Берние започнал да отглежда хризантеми чрез семена. Получил няколко нови, красиво обагрени разновидности. Едва след половин столетие обаче, когато вече се отглеждали над 300 разновидности, хризантемата станала едно от любимите зимни цветя в Европа. Първи й обърнали внимание англичаните, за което говори празникът в Кристалния дворец в Лондон по случай рождения ден на Шилер през 1859 г., когато бюста на великия писател бил отрупан с хиляди хризантеми с най-разнообразна форма и багра.

В Европа хризантемите се възприемат и като символ на безмълвна дълбока печал. Французите, почитайки мъртвите, поставят на гроба и около него венци и просто стръкове, понякога и цъфтящи растения в саксия.

Неотдавна в Париж се отбеляза столетието от въвеждането на първите хризантеми в Европа с богата изложба, с награди и медали. На изложбата били показани над 1200 изключителни по своята красота хризантеми, които образували своеобразен килим, а за бордюр служели хризантеми, поставени във високи съдове. Състезавали се 80 сорта. Най-едрият цвят, който получил наградата, бил от сорта "Валис"с диаметър 41 см.

Днес страстта към цветя със странна и екзотична красота, охлаждат отношението към простото, ясното и пораждат пренебрежение към изящното и това е част от нашето време. Х р и з а н т е м и т е - тези тържествуващи, горди, многолики източни принцеси, деца на чужда земя, продължават да привличат погледи и чувства, раждат настроение и внушават спокойствие и хармония, с тях преоткриваме традиция, реалност и дух без суета и без край.

ОТГЛЕЖДАНЕ:

Хризантемата Chr. indicum е много богат със сортове, които се отличават по едрина, форма и багра на цветовете. Сортовете се групират на две основни групи: дребноцветни и едроцветни.

Почва: Хризантемите изискват свързани, пропускливи и богати с хранителни вещества почви. Те са чувствителни към повторно отглеждане на едно и също място.
Най-подходящото време за засаждане на хризантемите е през юли и началото на август. При такъв срок на засаждане цвят се получава през ноември.

Цъфтеж:Най-ранните хризантеми цъфтят през септември, след това са октомврийските и накрая – късно ноемврийските.
Маргаритите цъфтят изключително през пролетта до началото на лятото.
Хризантемите са много и различни видове, класифицират ги според формата, големината и багрите на цветовете им и като и според времето на цъфтежа.

Местоположение: Развиват се добре и цъфтят обилно на открити, слънчеви места и в полусянка.
Всички видове от род Хризантеми, с изключение на едроцветните хризантеми, се използват за засаждане в големи или малки групи пред храсти и в тревни площи за отрязан цвят.
Едроцветните хризантеми се отглеждат в отопляеми оранжерии и се използват изключително за получаване на отрязан цвят. Отглеждането им на открито е свързано с рискове.

Пензиране:

За да се получат повече цветове и разклонения растенията трябва да се пензират.
С пензирането на едроцветните хризантеми се цели да се премахнат ранните пролетни пъпки, за да се оформят едри, с правилно форма и с по-дълги дръжки цветове.
Първото пензиране се прави, когато растенията достигат височина 10-15 см, а второто – по-късно, за премахване на І коронна пъпка, от която също при повечето срокове се получават недостатъчно качествени цветове.
Повечето сортове се оставят да цъфтят на ІІ коронна пъпка.
Дребноцветните хризантеми се пензират само един път, като се премахне само част на младите, постигнали 18-20см височина растения.
При едноцветните хризантеми важна мярка за получаване на висококачествени цветове е премахването на страничните пъпки.
За формиране на дребноцветните хризантеми се оставят 3-5 връхни разклонения, а всички настоящи се премахват.

Размножаване: Пресадете през пролетта ако е необходимо. След прецъфтяването хризантемата може да се пресади в градината където тя ще се върне към естествените си навици на растеж. Резниците се засаждат директно в почвата.

Болести:
Вертицилийно увяхване – гъбена болест. Болните растения увяхват внезапно по време на цъфтежа. По листата им се появяват бледо зелени до жълти неправилни петна. Гъбата причинител зимува по растителните остатъци на заразените растения.
Борба: Засегнатите растения се изскубват и изгарят.
Сиво гниене – гъбена болест. Листата на заразеното растение стават кафяви, а по цветовете се появяват светлокафяви петна с неправилна или овална форма.
Борба: Трябва да се намали влажността на въздуха и мокренето на растението.
Листни петна - гъбена болест. Развива се на долните листа и се разпространява към най-горните. По заразените листа се образуват светлокафяви кръгли тъмни петна.
Борба: Най-долните листа на хризантемата се обират. Цветовете се пръскат предпазно с 1 %-ов бордолезов разтвор с прибавка на смолист сапун – 250мл за 10л разтвор.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 36457
Прочетено: 27372 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen