Декоративно-цъфтящи13 декември 2008

Хипоцирта - Hypocyrta glabra

Създадено от gradinar
събота 13 декември 2008 - 21:25:48

1.jpg Hypocyrta_glabra1.jpg Hypocyrta_glabra2.jpg Hypocyrta_glabra3.jpg Hypocyrta_glabra4.jpg

hypocyrta_glabra.jpgХипоциртата (Hypocirta) произхожда от тропическите лесове на Коста Рика и Бразилия. Расте по клоните на дърветата, откъдето дългите й до 30-40 см гъвкави стъбла, плътно покрити с тъмнозелени листа, се спускат като приказни букети.

Наричана още "целуващи устни" заради формата на цветчетата й, хипоциртата е пълзящо растение с месести, блестящи листа. Растението е многогодишно и цъвти в продължение на четири месеца. Цветчетата стоят отделно и имат издута форма като устни. Обагрени са в жълто и червено.


Те не се разклоняват, но затова пък са гъсти и многобройни. Обилните цветчета на този представител на семейство Геснериеви наподобяват миниатюрни златни рибки. Те са оранжево-жълти, на къси дръжки и излизат от листните пазви поединично или в букетчета по 2-3. Това става от ранна пролет до началото на септември.
В домовете се отглежда като вечнозелено ампелно растение, чиито блестящи сочни листа не губят своята декоративност през всички сезони. За да се развива добре и за да цъфти редовно, хипоциртата трябва да обитава светъл кът с разсеяно слънчево огряване. При дълбока сянка цветето ще линее, а преките слъчи на слънцето ще обгорят листата.

Температурата в помещението не бива да пада под 12 градуса, а високите й стойности няма да се отразят зле. Влажността на въздуха трябва да е висока, което се постига с редовно пулверизиране или с поставянето на саксията заедно с подложкат в широк съд, пълен с вода или с влажен мъх. Хипоциртата издържа без пресаждане до две години, но през това време трябва да се подхранва редовно на всеки две седмици. Разбира се, трябва да се наблюдава състоянието на почвата и ако се е заблатила, да се пресади незабавно, за да не загният корените. Пресаждането става след прецъфтяването или при излизането от периода на покой.

Почвата трябва да бъде лека и пропусклива,например смес от листовка, торф, добре угнил оборски тор и пясък в съотношение 2:1:1:1 с добавка на дървесна кора и парченца дървени въглища. Поливането през лятото трябва да е редовно, но умерено. Повишението на почвената влажност, особено при по-ниска температура, е вредно. През зимата се полива колкото да не изсъхне. Тъй като цветовете се образуват само на млади клонки, хипоциртата трябва редовно да се подстригва.

Размножаването става чрез резници от стъбла. Потопете ги във вода и след като прокарат малки коренчета, ги засадете в леко кисела хумусна почва.

Подрязвайте редовно вашата хипоцирта, за да я направите по-кичеста и красива.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 6724
Прочетено: 8135 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen