Други26 ноември 2008

Значението на Сватбеният букет....

Създадено от gradinar
сряда 26 ноември 2008 - 20:57:27

w_004normal.jpgСватбеният букет и украсата от цветя са важна част от сватбеното ви тържество, независимо от това дали е малка церемония в семеен кръг или грандиозна церемония. Букетът на булката играе важна роля в това тържество още от времето на Древна Гърция, когато младоженките носели китка билки, като символ на плодородието. Някъде слагали жито и билки, които символизират здраве и плодовитост. Но в миналото, букетът, в ръцете на булката е поставен не толкова от естетическа, а от езическа гледна точка! Събраните или по-точно, под специална форма, преплетените едни в други треви и цветя, посипвали с ароматни отвари и връчвали на девойките-нашите предци са вярвали, че такава "композиция" ще прогони злите духове от младоженката! Днес цветята и стъблата в ръцете на булката са просто прекрасен букет, вече не призван да пази, а само да краси!
Вие избирате типа на букета, вида и цветята и тяхното количество.Най-важните цветя в сватбата са тези в булчинския букет. Можете да изберете всичко от съвсем семпъл до огромен букет, от различни видове цветя и зеленина. Добре е от същия вид цветя, както в букета на булката, да бъдат и в букетите на шаферките, ако има такива, както и в бутониерите на младоженеца и кума. Още едно нещо, с което е хубаво да се съобразите е и цвета на роклята, както и този на шаферките. Базовите цветя гледайте да са от един цвят с този на тоалета. Към рокля от блестяща тафта ще подхожда прост по форма и линии букет ,на леките и въздушни тъкани повече съответстват изящни и пищни букети, а тежките тъкани съответстват завършени и строги линии. Както знаете, въпреки, че бялото си остава предпочитано като цвят, то съвсем не е единствено. Все повече навлизат цветните булчински рокли – златисти, бледозелени, светлосини, розови. Някои дори се спират на екстравагантно червено, сребристо, както и комбинация от няколко цвята, бродерии... възможностите зависят само от въображението ви. Ако имате украса на колата, в църквата или на мястото, където ще се проведе церемонията, както и в ресторанта и самата маса на младоженците, то би било добре ако използвате същите цветя, както в букетите. Това разбира се трябва да е съобразено и с вашия бюджет. Ако искате да имате повече от един вид цветя, то най-скъпите сложете само в букета на булката. За мястото на церемонията може да направите само две големи аранжировки от двете страни, а за масата – една в центъра или две – в двата края или пред нея. Може да помислите и за малки вази или купи с цветя и за масите на гостите, което едновременно ще освежи интериора, а и близките ви хора ще усетят вашето внимание. Ако се интересувате от символиката на цветята при избирането им за вашия Голям ден – ето няколко подробности:
Символика на цветята в сватбения букет:

кала - царственост;
орхидея - любов и уважение;
лале - споделена любов;
момина сълза - скромност, завръщащо се щастие;
червена роза - страстна любов;
розова роза - съвършено щастиe;
оранжева роза - изпепеляваща любов;
фрезия - невинност, красота и чувственост;
лимонови листа - вечна любов;
омайниче - силна любов-омая;
бръшлян - всеотдайна любов;
бегония - мечтател;
ирисът - символ на вяра и мъдрост;
лилиумът – истина и вярност.

Но избягвайте жълтата роза, която репрезентира ревността.

Има няколко основни форми букети, които флористът ще обсъди с вас:
Каскаден букет - Най-традиционният и официален стил булчински букет. Съставен е от спускащи се цветя и листа, които са захванати за ръкохватка, вързана с панделка. Както името подсказва, букетът представлява “водопад” от съчетание на цветя и листа, които се разливат надолу. Използват се предимно калии, лилиуми, рози, листа и др. Имайте предвид, че ако имате дребна фигура, големият каскаден букет ще засенчи роклята ви. Той повече би подхождал на висока жена. В този случай ще подчертае фигурата - високия ръст и тънката талия. Каскаден букет (на връв) - стеблата на цветята се отрязват,а цвета, по особен начин закрепва на връвта, а след това се събират всички цветове заедно, както и в обичайния букет. Кръгчето на този букет е изцяло от връв, която умело се прикрива с панделка.Тези букети са доста скъпи, тъй като направата му изисква много време и голямо майсторство на флориста.
Класически букет - Представлява плътна китка от цветове, които придават илюзията на току-що набрани пролетни цветя. Растенията са закрепени на ръкохватка или просто са пристегнати едно за друго. Използват се най-често различни цветове рози.
Китка - Основно понятие за всяка малка кръгла китка цветя. Характерно за този вид е, че всички растения са подрязани с еднаква дължина. Още се среща останал от викторианската епоха инкрустиран сребърен конус, в който се поставя букетът. Обикновено е направен от един - единствен цвят и съдържа много малко листа.
Гривна- Булката през лятото трябва да бъде слънчева, блестяща и чаровна без излишни аксесоари. Елегантната цветна гривна, която е подходяща за млади двойки идеално допълва летния свадбен тоалет.
Топчест букет - иначе казано топка от цветове. Шаферките носят този вид букет закрепен на изящна панделка. Най-често за направата са използвани нежни дребни цветчета.
Букет на стойка (на т.н. микрофон) - Стойката(микрофона) - това е своеобразна куха тръбичка със специален матерал, който попива вода, като гъба и поддържа цветята свежи през целия сватбен ден. Такива букети се аранжират бързо и е удобно да ги държиш в ръцете. Цветята в такива букети се държат и на собствените си стебла и на връв. На връв закрепят големите и тежките цветове, а останалите се държат на стеблата си.Букета трябва да подхожда не само на роклята и на цвета на косата, но и да съответства на вашето светоусещане.
Също така съобразете цветята с тези, които са апликирани на роклята. Гледайте максимално да се покриват формите. В последно време малкият кръгъл букет става все по-популярен. Интересен вариант може да бъдат и само няколко орхидеи, които да „преметнете” през лакътя си. А ако заложите на фантазията си, е възможно да се радвате на оригинален букет. Екстравагантната булка, която е избрала силни, ярки цветове, които придават необичаен фасон на церемонията, има нужда от такъв подобаващ букет, предизвиквайки истинска радост за цветарите. Романтичните натури биха предпочели цветя в скромни пастелни тонове. Ако сте избрали класическото бяло за цвят на роклята, важна роля играе цветът на косата. За брюнетките подхождат букети с всякакъв цвят, но е хубаво да наблегнат на наситените цветове като кремаво и розово, докато блондинките на нежната гама, а на рижите коси - с жълтите и оранжеви цветове. Също така съобразете букета с възрастта. Ярко червените рози в ръцете на младо момиче биха стояли предизвикателно и неловко, а обратният случай превръща романтичните цветя в лекомислени. При това вашето червило, трябва да бъде с цвят, като най-светлия тон на сватбения букет.
Тук също е добре да прецените средствата, с които разполагате и да обсъдите подробно вариантите с флориста, поне няколко седмици предварително. Едно от нещата, с които трябва да се съобразите, ако разполагате с по-малък бюджет е да използвате цветя, чийто сезон е в момента. Например ако през есента искате букет от лалета и ириси, то трябва да знаете, че те се поръчват специално, което отнема повече време и струва доста повече. Помислете си дали ще хвърляте букета и дали ще изпълните ритуала с вашия букет или искате да го запазите. В такъв случай си направете още един по-малък и по-семпъл, с който ще определите следващата булка. Според едно поверие е хубаво младоженката да съхрани булчинския си букет година след сватбата. Може да се посъветвaте с флориста си как може да стане това. И така, отделете малко повече време при избирането на този красив булчински аксесоар, вложете малко въображение и го направете различен и запомняш се!
От нервно напрежение или глад младоженците могат да изпитат неразположение от силните аромати, излъчвани от цветята. Такива например са орхидеите, които у някои народи символизират необуздани страсти.
Младоженката не трябва да се стреми, букетът да съдържа всичките и любими цветя. Тежкият букет не е за препоръчване, тъй като носенето му в течение на няколко часа ще се превърне в неприятен проблем. Скоро булката ще започне да го прехвърля от ръка на ръка и на снимките това неудобство ще изпъкне.
Сватбеният букет е важен аксесоар, придаващ допълнителна свежест и романтика на красотата ви. Изберете естествените цветя. Цветът - по ваш вкус, но задължително хармониращ с роклята. Ако сте ниска предпочетете по-малък букет, а ако сте висока - възползвайте се от възможността за дълъг и красив микс от цветя. Поръчайте букета в специализиран бутик и се осланете на професионалните съвети, които ще получите там. Внимавайте, все пак да не се престараят и да ви връчат да носите красив, но … тежък букет. На брюнетките подхождат букети с всякакъв цвят, на блондинките-светлите тонове, а на рижите коси-с жълтите и оранжеви цветове.При това вашето червило, трябва да бъде с цвят, като най-светлия тон на сватбения букет.Има значение и типа на роклята - към рокля от блестяща тафта ще подхожда прост по форма и линии букет ,на леките и въздушни тъкани повече съответстват изящни и пищни букети, а тежките тъкани съответстват завършени и строги линии.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 12253
Прочетено: 7812 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen