Декоративно-цъфтящи14 октомври 2008

Плумбаго - Plumbago

Създадено от gradinar
вторник 14 октомври 2008 - 08:27:56

2.jpg 6plumbago.JPG Blue_Plumbago_0037.jpg Copia_di_plumbago_capense_20061030175946_Copia_di_plumbago_capense.JPG fl_plumbago.jpg galerie-membre,fleur-plumbago-du-cap,fleurs-bleus.jpg Plumbago.jpg

plumbago_auriculata_white80.jpgПредставител на флората на Южна Африка.

Родът включва 8 вида вечнозелени и листопадни полухрасти от семейство Плумбагови. В родината си обитава сухите субтропични гори в предпланините и речните долини. Странното му име идва от латинското название на оловото – плумбум, защото се е считало, че помага при отравяне с олово.

Представлява вечнозелена разклонена лиана, с дълги, богато облистени клонки. Кората на възрастните клони е кафеникава, с продълговати бели ивици. Листата са последователни, яркозелени, яйцевидно продълговати с пригъпен връх.


Много хубава лиана и благодарна китка...цъфти дълго време не хваща болести и вредители. Цъфти от март до октомври. Вирее на температура от 4-5 С до 24-25 С.
Цветовете са ясносини, по-рядко бели, събрани в големи чадърести съцвения, много приличат на цветовете на флокса.
При добро отглеждане растението може да достигне огромни размери, затова се нуждае от оформяне. Плумбагото може да се пусне да се катери по опора, да се увие по решетка или по тел. Тъй като стъблата са твърди и не много гъвкави, трябва да се извиват особено внимателно, радиусите на извивките трябва да са по-големи. Към опората трябва да се привързва или да се прикрепи по друг начин, защото самото растение не е увивно и няма нито шипове, нито мустаци, с които да се закрепва само. След прецъфтяването е нужно силно съкръщаване на вегетативната маса не само за оформяне, но и за образуване на нови клонки, които ще цъфтят през следващата година. Отглежда се на топло и слънчево място. Доброто огряване е задължително, особено през зимата. Въпреки това растението ще загуби част от листата си, което не бива да ви безпокои.

Издържа понижение на температурата до 4-6 градуса. През лятото се полива обилно, като не се допуска силно изсъхване на пръстта, защото плумбагото ще престане да цъфти, пръска се с вода от време на време, подхранва се често – веднъж седмично. Прецъфтелите цветове се отстраняват непременно, за да не загрозяват и изтощават растението. Пресаждането става през пролетта в смес от чимовка, торф, листовка и добре прегорял оборски тор с добавка на малко пясък.

Обича много влага ...много слънце и тесен съд за корените.
Размножава се лесно с 4-5 см. резници рано на пролет.

Публикувано от Strict


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 12282
Прочетено: 7053 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen