Декоративни треви11 юли 2008

Бамбук - Bambusa aspera

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 15:13:42
bambusa.jpg Bambusa_nana.jpg Bambusa_vulgaris_12-13ft__138.JPG bamb_aurea3.JPG chun_800x.jpg


bambusa.jpgБамбукът е от групата на вечнозелените растения, Семейство Житни. Родината му е Източна и Южна Азия, като са известни повече от 1600 вида.


То е бързо растящо растение - рекордът е 120см на денонощие , а височината му достига до 40м. Понякога образува гъсти непроходими гори. Използа се като строителен материал заради здравината си и като материал за изработка на различни съдове, сувенири и пр. В някои страни на Южна Азия от бамбук се произвежда специална хартия. Използва се и като декоративно растение в парковете.Бамбукът постепенно набира популярност и в България при озеленяването най-вече на частни градини. Ако желаете да експериментирате с бамбук във Вашата градина, трябва да знаете, че многото видове бамбук се групират в две основни групи, според характера на кореновата си система.


Отглеждане и грижи:

През лятото растението се нуждае от много вода и е добре да бъде поливано два пъти в седмицата. През зимата се полива по-малко и то само когато повърхността на почвата е суха. В периода на растеж, от април до август, бамбука се подхранва на всеки 2 седмици със специални комплексни добавки за стайни растения, в противен случай листата пожълтяват. През пролетта бамбукът трябва да пресади.


Бамбукът все още рядко се среща в стайни композиции, но в оранжериите е силно разпространено. Обича да е на светли, прохладни и добре осветени помещения. Нуждае се преди всичко от висока влажност на въздуха, поради което най-подходящи за отглеждане са влажните помещения. През летните месеци може да се държи навън, но още преди есенните мъгли трябва да се внесе на топло. През зимата температурата на стаята не трябва да пада под 16-17* C.


Размножаването се извършва чрез разделяне на коренови издънки, но има и такива, които цъфтят и плодоносят. Подходящият сезон за засаждането на бамбука е пролетта. За да го засадите в домашна обстановка, вземете широка саксия и разделете храста. Вкоренете го леко във влажна почва. Добре е почвата да е тежка и хранителна - 2 части глинесто-чимова, 1 част листна, 1 част прегорял тор, 1 част торфена и 1 част пясък.

Съдът, в който се сади да е просторен.


За да не пожълтее вашият бамбук, не го излагайте на пряка слънчева светлина и внимавайте водата да не е силно хлорирана или с високо съдържание на флуор. В такъв случай преди да полеете цветето, остави водата едно денонощие да престои в отворен съд.


Разпространение:

Бамбука е тропическо и субтропическо растение, в естествени условия се среща в Азия, Европа, двете Америки, Африка и Австралия. От Китай и Япония в Европа са пренесени пъстролистни видове бамбук, от които като декоративен вид особено е ценен ниския Bambusa fortunei. Тревовидните бамбуци се срещат изключително в тропиците, докато някои от дървовидните се срещат и в по-нискотемператури зони. Например  Chusquea aristata в източните части на Андите вирее при 4700 м. надморска височина и образува гъсталаци, достигащи границата със снега по върховте, а в горите на Хималаите няколко вида бамбук виреят до 3800 м.надморска височина. Японския Bambusa metake и някои видове китайски бамбук се аклиматизират прекрасно и в централна Европа. Представители на рода Саза (Sasa) растат и на остров Сахалин и Курилските острови.


Употреба:

Бамбука е емблематичен с това, че е единствената храна на пандите.

В басейна на Амазонка широколистния Bambusa latifolia е важна част от бита на аборигените. Видовете Bambusa, Dendrocalamus и Phyllostachys се използват в кулинарията. Свежите бамбукови връхчета имат много твърда, светло жълта сърцевина. използват се връхните крехки части, покрити с тъмно кафяви листенца, които се белят преди приготването. Обикновено се внасят от Азия и Латинска Америка. Съдържат циано-глюкозидно съединение, което се разгражда в процеса на термична обработка. Връхчетата на бамбука съдържат и много метасилициева киселина (H2SiO3), която е един от факторите, противодействащи на процесите на стареене, необходима за поддържане на нормалното състояние на косите, кожата и костите, както и действа успокояващо при депресии, поради което са широко използвани в традиционната източна медицина. Приличащите на овес семена на бамбука също могат да се употребяват като храна.В Европа бамбука като селскостопанско растение се култивира само в Италия.

Бамбука също се използва като строителен материал. В древността цялата столица на Сиам – днешен Тайланд  е плувала на бамбукови салове. От бамбук са се строили също мостовете и водопроводите.

Бамбука е широко използван в градинарството, тъй като е вечно зелено растение. В градините в Европа също е много популярен. Сочните зелени листа, стеблата с различни цветове и форми чудесно хармонират с цветя и дървета. Бамбуковите горички, в саксия или като оформление на вътрешни дворове са често решение в декоративното градинарство.

На остров Ява от бамбук са изработени домакинските съдове, като и част от храната, приготвена в тях също е бамбук. От нацепен бамбук се приготвят различни плетени изделия и дори връхни дрехи. В Индия до ден днешен съшествува каста „банспхор“ – от „банс“ – бамбук, която се занимава основно с направата на изделия от бамбук. В САЩ в края на XIX век са произвеждали даже рамки за велосипеди.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10112
Прочетено: 26212 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen