Декоративно-цъфтящи17 септември 2008

Хоя (восъче, восъчно цвете) - Hoya carnosa

Създадено от gradinar
сряда 17 септември 2008 - 13:03:17
005-1.jpg 030804hoya_3.JPG 030804hoya_7.JPG 20070917094741!Hoya_pubicalyx1AthenesEyes.jpg Catalo8.jpg hoya_kvet.jpg hoya_megalaster.jpg Hoya_wayetii-08-06-24-2.JPG IMG_8499-774079.jpg Selby-03-hoya1b.JPG

hoya_carnosa_c.jpgСемейство: Cuscutaceae
Произход: Югоизточна Азия

Период на цъфтене: Гроздове от привлекателни, звездообразни, розово-бели цветове разцъфтяват през лятото. Деликатните цветовете изглеждат като направени от порцелан и са наистина уникални. Излъчват силен аромат.

Хоята произхожда от Източна Азия и Австралия. Цветето е кръстено на Thomas Hoym, градинар на херцога на Northumberland в края на 18-ти век.

Наситенозелени, издължени, с "восъчна" повърхност, откъдето идва и името на растението. Може да се отглежда в саксия и дори да се моделира да расте в определена форма. За целта е нужно само да поставите някаква метална подпора, по която то да се катери. Друг вариант е да го оставите като висящо растение. В този си вид то може да достигне над метър дължина.

Най-популярни сортове са:
Hoya bella
Hoya carnosa
Hoya carnosa variegata
Hoya kerii
Hoya multiflora

Растението не е капризно и се отглежда лесно.

Цветовете му са като порцеланови и имат силен сладникав аромат. Обикновено са бели, с наситенорозово в центъра. Важно! Не отстранявайте клонките с вече прецъфтели китки, тъй като на тяхно място идват нови - по-кичести и по-красиви. По принцип колкото по-старо е растението, толкова по-ефектни са цветовете му.

Необходими за доброто развитие на растението са поне 4 часа слънце на ден, но също може да се отглежда на светло място без директна светлина.

Почва: Градинска пръст, но задължително направете дренаж.
Поливане: Редовно, но не с много вода, за да не подгизне. Почвата трябва да е постоянно влажна, но не и твърде мокра. През зимата намалете поливането.
Торене: 2-3 пъти месечно.

Восъчето изисква през цялата година умерена температура, която през зимата не бива да пада под 10-12° С.

Растението има нужда от отлично осветление, но трябва да се пази от обедното слънце, което може да изгори листата му.
Не трябва да бъде изложено на течение.
Ако е на много тъмно няма да цъфне.
Като цъфне не променяйте местоположението му.

Ако е необходимо, восъчето се пресажда през пролетта в почва с преобладаващо високохумусна съдържание.
Потребна е саксия с добро водоотцеждане, за да не изгният коренчетата.
Ако диаметърът й е 10-15 см, може вместо растението да се пресажда, просто да се опресни горният слой на почвата.

Размножаване: Хоята може да се размножава по всяко време чрез стъблени резници или чрез въздушни отводи.
Част от стъблото с един или повече листа ще се вкорени бързо във вода или влажен пясък. Ако изберете вкореняване във вода, поставете в шише покрито с алуминиево фолио. Коренчета ше се появят за 5-10 дни при температура около 25°

В природата съществуват около 200 вида, но в стайни условия се отглеждат само три:

Hoya bella, която е с цилиндрични стъбла. През лятото цъфти с ароматни съцветия, които наподобяват малки чадърчета. Цветчетата са дребни, восъчноподобни, бели, с тъмнорозова корона в центъра.

Hoya carnosa - доста по-голяма от предната. Листата й са месести и добре защитени от изсъхване. Лесно се приспособява към климата на всякакви помещения. Лесно понася всякакви зимни понижения на температурата.
На много светло място растението образува чадъровидни кремави съцветия с прекрасен аромат.

Hoya multiflora – на външен вид с нищо не прилича на останалите две. Може да я сбъркате с някое друго растение и въобще да не я причислите към семейството на хоята.
Този вид има съцветия във формата на чадъри, но те се състоят от десетки изключително ароматни цветчета. Формата на всяко е стреловидна, а цветът бял и светложълт. Частично са прикрити от зелени листа с дължина 10 см, въпреки че стъблата й са доста здрави, тази хоя се нуждае от допълнителна опора. Причината са тежките листа и цветове.

Не безпокойте растението, когато покарват новите листа и не отстранявайте старите от стъблото: оставете ги да окапят и избягвайте присажданията, стига да не са наистина наложителни.

Наблюдавайте растението, за да установите навреме, ако го нападнат щитоносни въшки.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 37113
Прочетено: 34522 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen