Дървета и храсти26 август 2008

Пирен, ерика - Erica

Създадено от gradinar
вторник 26 август 2008 - 12:55:33

10191195VphKTMphMU_fs.jpg 410320785HPsOTL_fs.jpg erica_cinerea_cd_eason.jpg erica_x_darleyensis_mediterranean_pink_heath1.jpg hei-(erica).jpg

erica.jpgПирен, ерика е нисък храст с мъхести клони и тесни светлозелени листа. В края на клончето се развиват розови или бели цветове. Цъфтежът е дълготраен и продължава от ноември до януари. Цветовете са обагрени в розови, червено и лилави.

Двете растения пирен и калуна често се объркват. Почти еднакви на вид, те се различават по листата, които при пирена са иглести и последователни, а при калуната - люсповидни и керемидообразно наредени. За засаждане в пролетни сандъчета се предлага предимно Erica herbacea (syn. Erica cornea). Тя е особено издръжлива през зимата и се среща в множество сортове. Най-известни са: „Зимна красавица" - розововиолетова, „Снежна кралица" - бяла, „Вивелии" -червеновиолетова. При някои разновидности („Ауреа", „Златна Звездица", „Слънчево увивно"), листата променят цвета си през лятото и зимата и стават бронзови или месингови, златистозелени или оранжево-кафяви.


Период на цъфтене: В зависимост от сорта от декември до април.

Произход: Европа.

Месторастене: Слънчево до полусенчесто.

Субстрат: Пръст за рододендрони, примесена с пясък.

Засаждане: Купените готови или отгледани самостоятелно (-» Размножаване) млади растения се засаждат на разстояние 30см едно от друго.

Поливане, торене: В периода на израстване се поддържа леко влажно. През пролетта, в ранното и късно лято се подхранва веднъж с органичен тор или рододендронов тор.

Други грижи: Прсцъфтелите цветове се изрязват.

Презимуване: Без зимна защита. Да не се допуска изсушаване.

Вредители, болести: При прекомерна влага е възможно да се развият гъбички.

Размножаване: Размножаването е сложен процес и се препоръчва да се извършва от специалисти.

Ериката може да се отглежда като едногодишно растение, като в края на сезона растението се унищожава, или да се пресади през пролетта. Ако изберете втория подход, набавете си свежа торфеста почва със слабо съдържание на варовик.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 9571
Прочетено: 17147 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen