Декоративно-листни17 август 2008

Маранта - Maranta leuconeura

Създадено от gradinar
неделя 17 август 2008 - 12:13:23

Dscn4629maranta.JPG Maranta.jpg Marantas1.jpg red_nerve_plant.jpg

maranta_leuconeura.jpgСемейство: Марантови – Marantaceae

Произход: Бразилия, Тропическа Америка

Марантите са растения с овални ярко зелени листа, като има и пъстролистни форми. Забележителни са с ефектната окраска на листата, на които на равен фон се открояват ярки жилки или петна. Общия фон варира от почти бяло до много тъмно зелено, почти черно.

Марантите не са големи растения – рядко израстват повече от 30 см. Листата им имат способността да си променят направлението – листовите пластинки при благоприятни условия се разполагат почти хоризонтално, а при недостатъчна светлина или други неблагоприятни условия се вдигат нагоре и се скупчват. Листата достигат дължина 15 см.

Характерна е реакцията й към светлината – на по-тъмно, листата й се вдигат нагоре и стават ка то затворена розетка, а на светло се обръщат и заемат хоризонтално положение – розетката се отваря.


Някои видове:
Maranta leuconeura – листата са тъмно зелени, към периферията по-светли, със зелено-жълти зони с неправилна форма около средната жилка и с ярко червени или малинови жилки. Цветовете са светло сини или светло лилави.
Maranta kerchoveana – листата са сиво-зелени с тъмно зелени или кафяво-зелени неправилни петна около средната жилка. Цветовете са малки бели или лилави , по 2 – 3 в съцветие.

Марантата се отглежда при температура 20-22 градуса и обича по-влажен въздух - затова е добре да се сади в по-широки саксии, които ще осигурят достъп до въздушната влага на корените. Полива се с престояла вода със стайна температура, при пресъхване на почвата, листата се свиват като тръбички и особено през лятото, трябва да се пръскат. Поливането не трябва да води до прекомерно трайно омокряне на почвата, което ще наруши въздушния и режим. Пресажда се само ако размерите на растението изискват прехвърлянето му в по-голям съд. За подхранване може ежегодно да се подменя най-горния почвен слой. Почвата да бъде смес от пресята листовка, торф, прегорял тор, с малко пясък. Препоръчва се за приложение в малки композиции, любителски колекции, зимни градини.

Известни са 23 вида, чиято родина са влажните тропически гори на Бразилия.
Ако искато да запазите ярка окраската на листата, сложете саксията встрани от прозорците или направо в някое по-тъмно ъгълче на стаята ви, където ще я достига само разсеяна светлина.

Размножаване: Размножава се с издънки, които можете да отделите при пресаждането от главното растение и да оставите за няколко седмици във вода, докато развият кореновата си система.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 21858
Прочетено: 16082 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen