Декоративно-листни10 август 2008

Криптантус - Cryptanthus

Създадено от gradinar
неделя 10 август 2008 - 16:16:33

Cascade_a.jpg Cryptanthus_argyrophyllus_4.jpg Cryptanthus__It_.JPG Cry_Mix_Larry1.jpg

cryptanthus.jpgДребни приземни растения от рода на бромелиите. Най-добре е да се държат в стъклен контейнер. Има голямо разнообразие - зелени, на ивици, на ленти в зелено, червено, кафяво и жълто. Големината на листата е от 10 см (К. бивитатус) до 37 см (к. фостерианус). Най-ярко обагреният и труден за отглеждане вид  е К. бромелиоидес триколор.

Произход – Бразилия. Криптантусът е дългогодишно растение със сърцевидно подредени розетки, които се разпространяват встрани и могат да покрият големи повърхности.


Светлина:от пълно слънце до полусянка.
Температура: около 20 градуса.
Вода: по-оскъдно поливане.
В зависимост от оцветяването на листата, криптантусът обича от светло до полусенчесто място. Но важното е да поддържате равномерна топлина и влажност на въздуха. Температурата трябва да е между 20 и 25 градуса, а през зимата не по-малко от 18. Затова добра идея е да отглеждате това растение в цветен прозорец или в композиция в бутилка.
Почва: богата на хранителни вещества, рохкава, с високо съдържание на хумус. Идеална за поливане е затоплената дъждовна вода, тъй като е бедна на варовик.
Торете умерено; през лятото на всеки 2-3 седмици. Пръскайте често листата.
Размножаване: Размножаване: чрез странични издънки при равномерна топлина и температура около 25 С. За да стане вкореняването по-бързо, покрийте издънката с чаша или буркан.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 7534
Прочетено: 6776 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen