Декоративно-листни10 август 2008

Кордилине - Cordyline

Създадено от gradinar
неделя 10 август 2008 - 15:49:05

Cordyline-Xerox.jpg Cordyline_assorted.JPG Cordyline_colour.jpg Cordyline_sp__-_var-pink_integrity_-_desc-leaves_-_from-DC1.jpg Cordyline_terminalis_dsc03651.jpg

cordyline_sanguinea.jpgТова растение, подобно на юка, обикновено се предлага като Dracaena indivisa. Разликата обаче е в корените - драцените имат тънки, оранжевожълти корени, а кордилинето - конусовидни удебелени корени. В родината си корди-линето се развива като „дърво" с височина 12м. Дългите около 1м мечовидни листа образуват сноп и провисват елегантно. В голям съд не цъфти.

Родината на растението са Австралия и Нова Зенландия. Прилича на храст или малко дърво. Корделинето е близък роднина на драцената, с която често се бъркат.
Високо е 35 – 70 см. Растението по правило е по – компактно от драцената, листата са по – красиви.
Листата имат цвят на череша или са в зелено и бяло, зелено, розово или жълто, с многобройни жилки по тях. Коренището е масивно, корените са бели. Чрез делене на коренището се образуват младите растения.


Произход: Нова Зеландия.

Месторастене: Слънчево.

Субстрат: Оптимална пръст или глинесто-хумусна градинска пръст.

Поливане, торене: В периода на израстване се полива умерено. Да не се допуска изсъхване на туфата. До август се наторява през 4 седмици.

Други грижи: Няма.

Презимуване: Да не се прибира с мокра туфа. На светло при температура 2-10°С. Полива се съвсем малко. Измръзналите снопчета се отстраняват, след като изсъхнат. През пролетта растението пуска нови издънки в основата и става многостеблено, което му придава извънредно декоративен вид. При необходимост се пресажда през март.

Вредители, болести: Рядко.

Размножаване: Пресажда се веднъж на две години, през пролетта – в почва, в която има угнили листа, дървесина и пясък. Добавете парченца дървен въглен, за да избегнете загниването на корените.
Размножава се чрез издънки от кореновата система, които се отделят при пресаждането, или чрез семена, от цветовете, които цъфтят от януари до май. Можете да използвате и върхови резници, поставени във вода, отново с парченца дървени въглища. След три месеца се появяват и корените.

Съвети за оформление: Красиво солитерно растение е редкият сорт „Атропурпурея" с бронзовочервенн листа. То расте малко по-слабо и е по-чувствително на студ от зеления сорт.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 14261
Прочетено: 12916 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen