Декоративно-листни06 август 2008

Декоративна, Стайна коприва, Колеус, Пъстра - Coleus

Създадено от gradinar
сряда 06 август 2008 - 10:21:03

coleus.jpg Coleus_1.JPG Coleus_Collection.JPG Coleus_varities.png coleus_2.jpg

coleus_blumei.jpgКолеусът или стайната коприва (Coleus) е тревисто многогодишно растение, което все по-често се отглежда като едногодишно. Стеблата му са ребрести и сочни, а цветовете събрани в малка четка. Колкото е по-суха почвата, колкото по-рядко се полива растението, толкова по-бързо то започва да цъфти. Красотата на стайната коприва се създава от листата. Ако го поставите на най-светлоно място в стаята, то цвета на листата ще бъде много наситен, а мъха по тях още по-забележим.
Пищно обагрено, декоративно-листно растение. Колеуса съществува в най-различни окраски на листата - бяло, жълто златисто, виолетово, бордо и др. Заради наподобяващите коприва листа се нарича още декоративна коприва.
В градината колеуса понякога страда от жарките лъчи на слънцето, затова трябва да му създадете рехава сянка или да го засенчвате по обед. При слабо осветление листата губят яркостта на окраската си, в тях се появява много зелен цвят.
Колеусът обича много вода, но тя не трябва да е твърда, затова по възможност я филтрирайте. През летните месеци оросявайте листата с вода. От май до юни растението трябва да се тори веднъж седмично. През октомври трябва ниско да подрежете цветето, а през пролетта да го пресадите в хумусна почва. Парното е враг на колеуса, сухия въздух и топлината спомагат появата на акари.
За да се запази красивата и ярка окраската на листата е необходимо растението да бъде разположено на южен прозорец при пряко слънчево греене, а в най-горещите летни дни да се засенчва. През лятото Колеуса обича нормална стайна температура, а през зимата - температура не трябва да пада под 8 градуса. Парното е враг на колеуса, сухия въздух и топлината спомагат появата на акари.
Размножаване: Посредством резници, които бързо се вкореняват в почва или във вода.
През втората година колеусът губи своята красота, ето защо периодично си подменяйте растението с резници.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 12387
Прочетено: 8772 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen