Декоративно-цъфтящи02 август 2008

Калистемон - Callistemon

Създадено от gradinar
събота 02 август 2008 - 18:44:50

20041115-008-callistemonFlower.jpg callistemon-citrinus.jpg callistemon1.JPG Callistemon_citrinus.jpg

callistemon_citrinus3.jpgВечнозелените твърди листа са ланцетовидни с дължина 7см. Калистемонът расте сравнително бързо в голям съд и достига Зм височина. В търговската мрежа се предлагат типове с различна височина. Вълшебни цветове с дълги, обикновено червени тичинки, разположени около клончетата във форма на четка за почистване на шишета, които правят този храст уникален.

На височина достига до 10 см. Листата му са изключително твърди, кожести, дори бодливи. Цветовете са трайни и падат след около 2 месеца. След тях остават твърди сиви плодници.


Произход: Югоизточна Австралия.

Месторастене: Много светло дo силно слънчево.

Субстрат: Рододендронова пръст.

Поливане, торене: В периода на израстване се полива обилно. Да не се допуска задържане на вода и да не се полива с варовита вода. От май до август се подхранва с тор за рододендрони.

Други грижи: Твърде дългите издънки се изрязват след цъфтене.

Презимуване: Младите растения се прибират след първото застудяване, а по-старите понасят температури малко под нулата. Държи се на светло и прохладно (при 5-10°С). Полива се на всеки 4 седмици, но туфата не трябва да изсъхва съвсем. През пролетта се пресажда.

Вредители, болести: Щитоносни въшки, ако зимува на твърде топло и тъмно място, или през лятото - от други, нападнати от щитоносни въшки растения. Смущения в растежа поради поливане с много твърда и студена вода.

Период на цъфтене: Юни до юли. Някои екземпляри цъфтят два пъти.

Размножаване: Чрез семена или връхни резници при температура на почвата 20 - 25ºС. През пролетта се отрязват резници с дължина 5 см и се вкореняват в пясък пру температура 20*C в парникова среда.

Калистемонът се вписва добре към колекция от миртови растения (евкалипт, различни видове мирт, казуарина) или към средиземноморски растения. Пожълтелите листа са знак за твърде варовита почва.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 15311
Прочетено: 18462 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen