Декоративно-листни01 август 2008

Калатея - Calathea

Създадено от gradinar
събота 02 август 2008 - 00:00:00

Calathea.jpg calathea1.jpg calathealeopardina01.jpg Calathea_1.jpg calathea_warscewiczii_04.jpg calatheacrocata.JPG

calathea_zebrina.jpgПредставителите на рода калатея са едни от най-красивите и атрактивни листнодекоративни растения. Те притежават ефектна и екзотична окраска на листата, изпъстрени с интересни петна, вариращи по големина и форма. Произхождат от тропиците на Южна Америка, където местното население често използва листата им за изплитане на кошници. Именно от там е произлязло и името на рода (Kalathos), което в превод от гръцки означава "кошница''. Родът включва около 150 вида тревисти растения.

Калатеите се отглеждат заради нашарените им листа, но има и изключения. Calathea crocata има почти едноцветни листа и най-често се отглежда заради ярките си оранжеви цветове.
По – известни видове са C. picturata, C. rebrina, C.Maui Queen. Не всички калатеи имат обли листа, някои са остри като копие.


Красотата на Калатеята е в отделния лист - зелен или с пъстри багри, с интригуващ рисунък и атлазен блясък. Несъмнено най-популярна и впечатляваща е Калатея макояна (C. Makoyana). Листата й са със светлозелена, почти бяла основна багра с фина тъмнозелена невратура и по-големи и по-малки тъмни с червеникав оттенък елипсовидни петна. Заради тези шарки, както и заради разположението и формата на листата, американците и французите я наричат "растение-паун" (англ. peacock-plant; фр. plante-paon). Оригинални са Калатея орната (C. ornata) с розови и сребристи жилки, К. розеопикта (C. roseopicta) със средна жилка и ивици в розово и жълт кант на около сантиметър от ръба на листа. Калатея зебрина (C. zebrina), К. инсигнис (C. insignis, C. lancifolia), К. вейчиана ( C. veitchiana) имат интересни комбинации в светло и тъмнозелено. Листата с ясно изразени яркозелени и жълти петна са характерни за К. луберзии (C. lubberzii).

Голямо е разнообразието от великолепно обагрени листа на калатеите, но има видове, които се отличават с цветовете си.

Това са: К. кроката (C. crocata), блестяща с ярки оранжеви съцветия и К. варшевичи (C. warscewiczii) с преестни кремаво-бели цветове. Местоположение: калатеите не са лесни за отглеждане. Мнозинството от тях са пренесени от Бразилия, където растат в тропическите гори, по бреговете на реки и езера. Поставете ги в топло помещение - оптималната температура е между 18 и 21бС. През зимата температурата не бива да пада под 15бС. Внезапните промени в температурния режим повреждат растението. Неблагоприятни са и въздушните течения. Калатеите растат и се развиат добре на полусянка. Не понасят пряко слънчево огряване. Ако сгрешите да ги поставите на прозореца, те ще реагират с избледняване на багрите и поява на листни пригори, а скоро и цялото растение ще загине. Най-подходящо място, от гледна точка на светлината, е да ги отглеждате в помещение със северно изложене.

Влажност: калатеите изискват висока въздушна влажност, особено в периода на активно нарастване от март до септември. Повечето проблеми свързани със забавяне на растежа, покафеняване, изсъхване и опадване на листата се дължат на сухия въздух. Затова е необходимо да обърнете особено внимание на поддържането на висока въздушна влажност. Регулярно пулверизирайте растенията, като ползвате хладка преварена вода, за да не се зацапват шарките на листата. Друг начин да запазите влажността е като увиете саксията с влажен торф или като засадите растението в терариум или градина-бутилка.

Поливане: калатеите пият повече вода. Почвата трябва да е непрекъснато влажна. Това обаче не означава, че трябва да поливате преобилно и постоянно. В най-добрия случай в подложката не бива да остава вода. Преполиването е също толкова вредно за растението, колкото и недостатъчната почвена влажност. И двата случая водят до деформиране на листата. Зимно време поливането се намалява така, че почвата леко да просъхне преди сипване на следващата доза вода. Използвайте хладка и преварена вода.

Подхранване: извършва се само в периода на интензивно нарастване - от март до август, веднъж на две седмици. Най-ефективният начин за подхранване е с течен тор за листно-декоративни. Препоръчваното количество тор се добавя към водата, с която ще поливате растението - така си спестявате допълнителна работа и избягвате опасността от прехранване. А и течният тор е лесно усвоим за разлика от прахообразните и гранулирани торове, както и тези под формата на таблетки и пръчици.

Почвена смес: за отглеждане на възрастни растения са нужни добър дренаж и грубо пресята почвена смес, съставена от градинска пръст, торф и листовка. Специалистите препоръчат почвен субстрат, получен от листовка, прегорял оборски тор, чимовка, пясък и торф в равни обеми. Можете да купите и готов субстрат за палми и да смесите с торф.

Пресаждане: калатеите се нуждаят от пресаждане на всеки две-три години. Прехвърлянето в нов съд и сменянето на пръстта се прави през пролетта. Изберете саксия, която е малко по-голяма от предишната. Не забравяйте да поставите дренаж и внимавайте да не нараните корените.

Размножаване: Разделете растенията, когато ги присаждате. Покрийте саксията с новото растение с наелон и поддържайте достатъчно топлина, докато се захване. Осигурете висока въздушна влажност - например като покриете с полиетилен, дръжте на топло (20-22бС) докато растенията пусат корени.

Проблеми: възникват в резултат на неправилно отглеждане, вследствие на което листата губят своята декоративност и привеждането на рстението в първоначалния му вид е сложна задача. При неподходящи условия калатеите реагират по определен начин. При пряко слънце или голяма интензивност на осветлението се появяват сухи кафяви петна, а шарките се обезцветяват. Ако въздухът е сух, листата започват да съхнат по краищата и да опадват. Преовлажненият субстрат или излишъкът на торове водят до свиване на листата, поява на жълти петна, опадване на листата, гниене на коренището. Пресушената почва е причина за увяхване, свиване и опадване на листата Вредители: напада се най-често от щитоносни въшки. Първи признаци за наличието им са лепкавите отделяния по листата. Щитоносните въшки се отстраняват с влажно парцалче и след това трябва да напръскате със системен инсектицид. Червеният акар се появява по долната повърхност на листата, като ги обвива с тънка и едва забележима паяжина. Повредените листа жълтеят и падат. Всекидневното пулверизиране е предпазна мярка. При силно нападение пръскайте с акарицид.

Информация от форума


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 93767
Прочетено: 54584 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen