Билки и подправки24 юли 2008

Бял равнец - Achillea Millefolium

Създадено от gradinar
четвъртък 24 юли 2008 - 10:48:53

achillea_millefolium.jpg Achillea_millefolium_bloem.jpg Achillea_millefolium_cv2.jpg yarrow.jpg

achillea.jpgПри­основните листа са с дълга дръжка, стъблените — седящи. На върха на стъблото цветните кошнички са събрани в гъст щит. Всяка кошничка се състои от 5 периферни, бели, езичести цветове и от 3 до 10 жълтокафяви, тръбести. Обвивните листчета на кошничките са керемидоподобно наредени, по ръба си са люспести, червеникавокафяви, а в средата — зелени. Цъфти от юни до септември. Многогодишно тревисто растение с пълзящи подземни издънки, с право, неразклонено стъбло, с последователни, ланцетни, двойно или тройно пересто нарязани листа.
Представител на рода Achillea.
Многогодишно растение с дълги тънки стебла и дребни, бели цветове, разположени в големи плоски съцветия. Листата са накъдрени и ароматни, покрити с власинки.
Цъфти късна пролет и през лятото.
В диво състояние се открива в Европа и Азия, по ливади.


За лечебна цел се използуват цветните кошнички (Flores Millefolii) и надземната част (Herba Millefolii), отрязана 15—20 см от върха.
Съставки: В надземната част се съдържа от 0,20 до 0,50% етерично масло, чиято главна съставка е хамазуленът (50%), образуващ се от горчивия сесквитерпенов лактон матрицин (0,05—0,10%) при дестилация на растението с водни пари. Освен хамазулен етеричното масло съдържа сесквитерпена α-кариофилен и други моно- и бициклични терпени: α - и β-пинен, циенол, туйон, камфора, борнеол, сложни естери. Билката съдържа още горчивото вещество ахилеин, дъбилни вещества, алкалоиди, флавоноида лутеолин-7-гликозид, органични киселини, витамин С и К, аспарагин, нитрати и др.
Расте по тревистите места, край пътищата, по ливадите, меж­ду храстите в цялата страна и над 1000 м надморска височина.
Притежава противовъзпалително действие.за лечение на фебрилни състояния. Подобрява кръвоснабдяването, спомага за понижаване на кръвното налягане. Използва се за лечение на рани, при вътрешни и външни кръвоизливи, при хемороиди.Има известно ободряващо и болкоуспокояващо действие. Начин на употреба - Приготвя се запарка, като 15 г оситнена билка се залива с 200 см3 вряща вода. След като изстине, запарката се пие по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти дневно. С нея може да се прави гаргара при кървящи венци, възпаление на устната лигавица и др. Запарката трябва да се прилага в продължение на 1—2 седмици, за да се получи добро лечебно действие.Не изисква много грижи. Полива се умереноРасте на туфи на слънце или полусянка и изисква добре отцеждащата се почва. Разспростира се много агресивно.
Подходящо е за бордюри, лехи с подправки, за рязан цвят и за изсушаване.Размножаване: Чрез семена или разделяне през пролетта.

КоментариLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2805
Прочетено: 10184 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen