Съвети на специалиста02 септември 2013

Как да изберем стайните растения

Създадено от gradinar
понеделник 02 септември 2013 - 09:28:23

Как да изберем стайните растенияОт древни времена бита и обичаите на хората са били свързани с цветята-с цветя са кичели къщите, посрещали с гирлянди гостите, а по късно с големите географски открития са започнали да опознават все повече растения от полята, горите и планините на новооткритите континенти. Запленени от красотата им, те поискали да ги имат в домовете си. Така се появили стайните растения-една голяма група декоративни растения, чиито отделни видове могат да бъдат отглеждани в домашни условия на любителски начала. Отглеждането на растения при домашни условия е станало необходимост за повечето съвременни хора, принудени да живеят откъснати от природата. То доставя голямо удоволствие от създадената по този начин красота у дома през всички сезони на годината. Наред с това обаче то изисква усилия и грижи, свързани с известни умения и познания в областта на цветарството.

Избор на стайни-саксийни растения. Когато трябва да се решава какви стайни растения ще се отглеждат, трябва да се знае, че те се разделят на следните няколко групи:

Цъфтящи - с основен декоративен елемент цветовете. Различните видове цъфтят през различните месеци, така че при внимателен подбор може да се осигури цъфтяща украса през цялата година.

Листно декоративни - с декоративен ефект, създаден от листата, които могат да бъдат с оригинална окраска, с различна големина или с особена форма.


Увивни и висящи - особено ефективни са край рамки на прозорци и портали или пък поставени по високи етажерки и мебели, от които висящите им разклонения се спускат като "зелен водопад".

Кактуси и сукуленти - семейство от около 2500-3000 вида, използувани в родните им места-пустинните и полупустинни области, най рационално за храна, тонизиращи питиета и лекарства, за поризвеждане на каучук, брашно и др., но у нас известни единствено като саксийни растения за вътрешна украса.

Любителите цветари могат да решат да отглеждат едновременно екземпляри от всички тези групи или пък да се спрат предимно на една от тях. Това зависи от личния вкус и предпочитания, но твърде голямо значение има и изложението на жилището и по специално помещенията, в които ще се отглеждат саксийните растения. Светлите стаи са подходящи за светлолюбиви растения, особено за цъфтящите, които понасят зле недостига на светлина. В тях се чустват добре: примула, азалея, мушкато, хипеаструм, алоказия и др. Трябва обаче да се прави разлика между обилната светлина и пряко слънчево греене. Много растения, изискващи ветлина, страдат от преките слънчеви лъчи. При по-слабо осветление добре се развиват сенколюбивите: бръшлян, някои традесканции, царска бегония, сансевиера и сенкоустойчивите: фикус, филодендрон и др. Най-общото изискване при избора на стайни ратения, които ще се отглеждат, е те да бъдат в добър вид, добре вкоренени и в млада възраст. Най сигурно е снабдяването със саксийни култури от магазините за цветя или от колекцииите на вече утвърдени любители цветари, за които би било гордост да споделят своя опит и да осигурят материали за размножаване.
КоментариLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1832
Прочетено: 12206 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen