Дървета и храсти27 март 2010

Чемшир - Buxus sempervirens

Създадено от gradinar
събота 27 март 2010 - 10:37:27

Buxus_sempervirens.jpg Buxus_sempervirens1.jpg Buxus_sempervirens2.jpg Buxus_sempervirens3.jpg Buxus_sempervirens4.jpg Buxus_sempervirens5.jpg Buxus_sempervirens6.jpg Buxus_sempervirens7.JPG

Това растение принадлежи към семейство Buxaceae. Съществуват много сортове, но най-често чемширите се разделят на дребнолистни и едролистни, или нискостеблени и високостеблени. Разликата е не само в големината на листата и във височината на стеблата, но и в скоростта на нарастването. Чемширът, особено дребно-листният е сенколюбив храст.

От много години насам чемшира е едно от най- популярните и най-използвани растения.

Той е познат в сферата на озеленяването със своето латинско наименование Buxus sempervirens.

Чемшира представлява вечнозелен храст, което означава че листата му се запазват зелени през цялата година и не окапват, той също може да достигне размери и на малко дърво. Доста е подходящт за изграждане на различни бордюри и различни видове подрязани форми (топиарии). Клоните на този вид са гъсто отрупани с листа.

Този малък храст, достигащ най-много 1м височина, е гъсто бухлат и има вечнозелени листа с обратнояйцевидна форма, тъмнозелени на цвят. Те миришат много силно, особено при топло време. Бледожълтите цветчета, които стоят на снопчета, издават горчив аромат. Значително по-висок става здравият Buxus sempervirens var. arborescens, който също може да се отглежда в голям съд.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1795
Прочетено: 28371 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen