Многогодишни тревисти растения25 декември 2009

Олеандър (зокум) - Nerium oleander

Създадено от gradinar
петък 25 декември 2009 - 12:24:33

55111153_Nerium_LuteumPlenum.jpg Nerium_oleander.jpg Nerium_Oleander_-_Red.jpg Nerium_oleander_Little_Red-1.jpg

Nerium_oleander_Petite_Pink-2.jpg oleander-03-big1.jpg oleander05.jpg P5115697e.jpg


oleander05.jpgОлеандрите - тези прекрасни вечнозелени храсти с дълги и тесни кожести листа и изящни едри цветове, разцъфват при първата нежна ласка на топлия влажен вятър, полъхващ от юг. Вятър, който довява далечен аромат на море и пясък и се скита сред облените в светлина земи. От тези места е пренесен зокумът. Много отдавна той е прекрачил пределите на Средиземно- морието и субтропиците на Азия, за да се превърне в любимо декоративно растение и по нашите ширини. И как да не се харесва, като притежава такова екзотично излъчване и чар. В самото име "олеандър" има мекота и чувственост. Наименованието на този красавец с едри уханни съцветия произлиза от "олео" - миризлив и "андре" - един от гръцките острови, където е видян за пръв път от ботаниците-изследователи. Наричат го още зокум и лян.


Ароматните цветове се появяват през лятото в съцветия над удължено елипсовидните листа. Вдървенялото стъбло и сокът са отровни.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 3403
Прочетено: 53913 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen