Широколистни дървета и храсти29 август 2009

Мединила - Medinilla magnifica

Създадено от gradinar
събота 29 август 2009 - 22:28:21

Medinilla_magnifica.jpg Medinilla_magnifica1.jpg Medinilla_magnifica2.jpg Medinilla_magnifica3.jpg Medinilla_magnifica4.JPG Medinilla_magnifica5.jpg Medinilla_magnifica6.jpg Medinilla_magnifica7.JPG

medinilla_magnifica.jpgМединилата е едно невероятно красиво декоративно-цъфтящо растение. Произхожда от Филипините. В природата мединилата представлява вечнозелен храст, достигащ до 2 м височина.
Цветовете са висящи във формата на едри гроздове. Обрагрени са в ярко розово. Над тях има светлорозови носещи листа, които се запазват няколко седмици без да увехнат. Листата са овални, лъскави, с ясно очертани жилки.

В родните тропически гори на Филипините, мединалата е била открита през 1888г, тя израства до 3м, но в стайни условия достига само 1м. Любителят градина трудно може да получи фрапантните цветове.

Видове:
- Medinilla aphrodite - достига до 1 м, като цветовете й са розови и големи.
- Medinilla boliviensis - цветовете й са бели с жълт център.
- Medinilla laxa - цветовете й са бели и наподобяват тези на жасмина.


Място:
Мединилата е топлолюбиво растение и предпочита светли и проветриви места. През лятото я пазете от преките слънчеви лъчи и я отглеждайте на сянка. Избягвайте да държите растението на течение. Ако искате вашата мединила да запази цветовете си, когато се появят първите цветни пъпки, не я премествайте от мястото, което сте й избрали първоначално.

Температура:
Температурата на помещението трябва да се контролира внимателно, а въздухът да се поддържа постоянно влажен. Температурата през лятото да е около 20 градуса, а през зимата да не пада под 15-16 градуса.

Светлина:
Светлината да е ярка, но да се пази от лъчите на слънцето.

Поливане:
През лятото трябва да се полива с престояла вода, но в никакъв случай минерална. Не бива да се допуска подгизване на почвата, но трябва да осигурите достатъчно влага. Това може да стане като покриете повърхността на саксията с чакъл и периодично го мокрите.

Торене:
Може да се тори с течни калиеви торове.

Подхранване:
Желателно е да използвате веднъж седмично течен тор с много калий. Предварително го разтворете във водата за поливане.

Подрязване:
Възрастното растение образува много разклонения, затова е добре да се подрязва през пролетта. Щом цветовете прецъфтят, ги отрежете в основата им.

Размножаване:
Размножаването е много трудно. Размножава се чрез връхни резници. Подходящото време за това е пролетта, особено месеците март или април. Мединилата се размножава при висока влажност на въздуха.

Съвети:
Не местете растението, щом вече са се показали цветове. Ако растението стане твърде високо, спокойно можете да го подрежете. Това обаче е най-добре да стане през пролетта.
КоментариLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 3259
Прочетено: 20425 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen