Съвети на специалиста21 юни 2009

Що е гъба ......

Създадено от gradinar
неделя 21 юни 2009 - 14:24:37

amanita_muscariamgw-03.jpgГъбите се състоят от две части: мицел (гъбичина) и плодното тяло. Мицелът представлява множество тънки нишки, наречени хифи, които проникват в хранителната среда (субстрата). Размножават се чрез спори.Една част от гъбите образуват плътни с различна големина плодни телца над земята, някои от които служат за храна на хората. При други гъби (низшите) видима форма на развитие е само мицелът. При тях плодните тела представляват дребни, почти невидими с просто око надебелени окончания на хифите, върху които се оформят спорообразуващите органи. Мицелът на такива гъби се наблюдава върху застарял хляб и други хранителни продукти.

Плодното тяло на висшите гъби се състои от стълбче (пънче) и шапка. От долната страна на шапката обикновено се развива спорообразуващ слой.
При много видове гъби младото плодно телце е обвито с едно или две покривала (була).
Формата и цвета на плодното тяло, строежът и разположението на спорообразуващия слой, наличността на едно или две покривала и начинът на разкъсването им са основни външни признаци, по които се правят класификациите и разпознаването на гъбите.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1303
Прочетено: 11933 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen