Широколистни дървета и храсти08 февруари 2009

Албиция - Albizzia Durazz

Създадено от gradinar
неделя 08 февруари 2009 - 13:40:30

Albizia_julibrissin.jpg Albizia_julibrissin1.jpg Albizia_julibrissin2.JPG Albizia_julibrissin3.JPG Albizia_julibrissin4.JPG Albizia_julibrissin5.jpg

albizia_julibrissin.jpgАлбиция (Albizia julibrissin), известна още като "копринено дърво" е вид от рода Албиция. Произлиза от Югоизточна Азия и е широко разпространена в Китай, Корея, Иран. Отглежда се и в почти всички щати на САЩ, където е добре аклиматизирана и се използва като декоративен вид. Растението се нарича често и "спящо дърво", тъй като привечер листата му се затварят в спящо положение. На височина може да достигне до 12 м. Кората му е сивозелена. Листата са с дължина между 20 и 45 см и широчина 12-25 см. Цветовете му са много красиви, от бледорозови до наситеночервени и служат за храна на пчели, пеперуди и някои видове птици.

У нас  се среща по Черноморието, в района на Пловдив, Сандански, Стара Загора и други южни части на  страната. Отделни растения могат да бъдат видяни в по-северни области, но там те страдат от по-ниските температури, тъй като албицията издържа до около -16 градуса.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2920
Прочетено: 40826 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen