Декоративно-листни11 юли 2008

Банан - Musa

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 15:19:24

MusaOrna.jpg Musa_Basjoo_.jpg Musa_Basjoo_2002.JPG musa_velutina.jpg


musa.jpgВ тропическите страни този вид може да достигне 6 м. височина, като образува малки, неядливи плодове. При нашите климатични условия надземната част измръзва щом температурите паднат под нулата, а напролет избива отново. Въпреки това и без специални грижи, дори и в Северна България (на 400 м. н. в.) до есента може да достигне 3 м. А ако се положат някои много прости и не много трудоемки грижи, в Южна България и особено по Черноморието би могъл дори да надхвърли 4,5 м. (Тези грижи ще бъдат подробно описани)


Това, което прави този банан уникален в сравнение с другите не е толкова устойчивостта на корените му на ниски температури, а в способността им да издържат 5-6 месеца в покой без да загинат. Изпробвал съм и два други вида банани, които също са доста зимоустойчиви. Но те нямаха тази способност да издържат половин година в покой. Тези видове не оцеляха дори и след като покрих корените им с над 30 см. мулч, което гарантира, че почвата около тях няма да замръзне. Причината за това е, че кореновата им система не може да издържи 5-6 месеца без надземна листна маса, която да я снабдява с хранителни вещества. В резултат на това корените им загиват.


Отглеждане и грижи:
Повечето бананови растения обичат частична сянка, голямо количество вода и богата тор. Необходимо е наторяването да става по точна схема, за да се образуват здрави и големи плодове.

Ако отглеждате банана в саксия или сандък, оставете поне 8 – 10 см.разстояние между грудките. Можете да го засадите и в градината, но температурата на въздуха трябва да е поне 10 градуса.

Засейте семената на дълбочина 2.5 см., в поднос или саксия с влажна, наторена почва. Поставете контейнера на топло място и поддържайте постоянна температура 20-25 градуса по целзий. Помнете, че растението се нуждае от светлина.

Поникването може да отнеме от 1 до 6 месеца.


Когато порастнат достатъчно,за да се обработват, засадете растенията в саксия или сандък, на дълбочина 7.5 см., като внимамавате да не увредите корените. За бързия им растеж е необходима много светлина. През лятото могат да се изнесат на двора и да се приберат вкъщи преди първите студове. През зимата ограничете до минимум поливането. някои листа могат ад покафенеят, което е нормална реакция за сезона.


Ако решите да захванете банан от грудка, най – важното е да осигурите добро отцеждане на почвата. Тя трябва да е леко влажна, но не и подгизнала, за да се избегне загниване.

 • Семейство: Musaceae, бананови.

 • Родина: Африка.

 • Размножаване: Много лесно, чрез семена, през цялата година, но най-благоприятни са месеците януари, февруари. Семената са много твърди, затова преди да ги посадите, ги сложете да постоят два дни в хладка вода.
  Поникналите от семената растения, още първата година достигат до 1м височина.
  При добро гледане бананът образува коренови издънки и по този начин се размножава вегетативно.

 • Почва: Предпочита леките почви, съдържащи пясък, листовка и торф.

 • Поливане: Полива се обилно през лятото, сутрин рано и вечер след залез. Вредно е да се пръскат листата с вода при слънчево време, защото има опасност от прегряване.
  През зимния период поливките се намаляват, но се внимава почвата да не засъхне.

 • Торене: Висока потребност от хранителни вещества.
  Обилно торене по време на израстване, до месец септември.
  През зимния период торенето се спира.

 • Светлина: Идеално място за доброто развитие е слънчев прозорец през зимата, а през лятото може да се изнесе на терасата или в градината, но на място добре защитено от вятъра.

 • Температура: Не понася температура под 12 градуса.

 • Пресаждане: Младите растения се пресаждат всяка пролет, а по-старите при необходимост.
Още информация: http://cvetq.eu/news.php?extend.44.2
КоментариLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 6831
Прочетено: 24263 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen