Декоративно-цъфтящи08 ноември 2008

Африканска теменужка (Сентполия) - Saintpaulia

Създадено от gradinar
събота 08 ноември 2008 - 11:24:45

1208607244_saintpaulia.jpg ACA_sCoralBeautyLrg.jpg AV1.JPG saintpaulia.jpg saintpaulia3.jpg

saintpaulia.jpgСенполията (Saintpaulia), позната също като Африканска теменужка, е род тревисти растения от семейство Геснериеви, произхождащи от планините на Танзания. Растението носи името на откривателя си, барон фон Сент-Пол, който пръв го класифицира през 1892 г. Днес това е много популярно стайно растение, което цъфти целогодишно - обикновено по 2-3 последователни месеца, следвани от 20-30 дни покой, след което при правилно отглеждане цикълът се повтаря. Цветовете варират от бяло през розово и пурпурно до синьо и виолетово. Листата са мъхести и не понасят да бъдат пръскани, тъй като тогава се покриват с кафеникави петна и загниват. Оптималната температура е около 20 °С, на полусенчесто място. Размножава се с листни резници потопени във вода или поставени в почва. Вкореняват се бавно. Друг начин за размножаване е със семена, посадени през пролетта.

Някой видове:
Saintpaulia inconspicua
Saintpaulia goetzeana
Saintpaulia ionantha
Saintpaulia pusilla
Saintpaulia shumensis
Saintpaulia teitensis


През 1892 година барон Валтер фон Сен Пол, губернатор в планинските райони на Източна Африка, намерил ново растение с мъхести листа и очарователни виолетови цветчета, което много приличало на теменужка. Изпратил семена от него на своя баща Улрих фон Сен Пол, любител цветар, един от най-известните колекционери на орхидеи в Германия, а той на свой ред дал част от тях на директора на Кралските ботанически градини. Новите растения нарекли в чест на бащата и сина Сен Пол Saintpaulia ionantha (сенполия). Видовото наименование ionanta - теменуженоцветна било дадено заради сходството на цветовете му с цветовете на теменужката.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2131
Прочетено: 27321 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen