Декоративно-листни11 август 2008

Кротон - Codiaeum variegatum (Croton)

Създадено от gradinar
понеделник 11 август 2008 - 00:00:00

7-53000-001-0025(1).jpg Codiaeum_variegatum-1.JPG CodiVari.jpg croton.jpg Croton_Liners1.JPG Fairchild2008-72_Croton.JPG IMG_4707.JPG

croton.jpg
Ярката окраска на листата и широкия спектър на формите им го извисяват над повечето останали растения, но той може да носи колкото радост, толкова и разочарования. Гледа се единствено видът Кодиеум вариагатум пиктум (C. variagatum pictum) в цялото му многообразие. Стволът на кротона с времето става дървесен, листата са жилави и на пръв поглед непоклатими, но само малко да не му се угоди, и той е готов буквално за един час да изрони всичките си листа, които за жалост не израстват на ново.
Кротонът, който расте като естествена флора в Полинезия, Цейлон и Индия, е безспорен любимец като стайно растение и има защо.

Прекрасно изглеждащо растение в магазина или градинския център, но преди да го купите трябва да сте сигурни, че можете да задоволите неговите специфични изисквания.
Основният сорт е Codiaeum variegatum pictum, но напоследък има много разновидности с различни по форма и цвят листа. Повечето имат овални листа, но има и такива с подобни на вилица листа, като гребен, усукани или завъртяни. Разпознаването на сорта не е лесно и поради факта, че окраската на листата се мени от жълто до червено в различните периоди от растежа на растението.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 3701
Прочетено: 46806 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.

Theme by Xen