Декоративно-листни04 август 2008

Каменоломка - Saxifraga stolonifera

Създадено от gradinar
понеделник 04 август 2008 - 12:28:06

030610yukino.jpg C251-0628051cs.jpg SaxforBeniFuji.jpg saxifraga-stolonifera-kinki-purple.JPG

saxifraga_stolonifera_flower.jpgСиноними: Бедреница, вид анасон, дива мерудия.
Семейство: Сенникоцветни

Многогодишни, по-рядко едногодишни или двугодишни тревисти растения. Листата прости, цели, целокрайни или назъбени, без прилистници, разположени са последователно, рядко срещуположно, обикновено образуват приосновна розетка. Цветовете са двуполови, състоят се от по 5 чашелистчета и венчелистчета и 10 тичинки, плодникът от 2 плодолиста, с две стълбчета. Плодът е разпуклива кутийка. Опрашват се от насекоми. Размножават се със семена и вегетативно.
В България са установени 23 вида, 5 вида са защитени от Закона за биологичното рзанообразие.
Латинското наименование на рода се произнася "саксифрага".
Каменоломките са популярни декоративни растения - използват се при оформяне на алпинеуми, скални групи и др.
Названието на рода идва от латинското saxum - скала и frango - чупя и е свързано със способността на някои видове да растат в цепнатините на скалите. Листата му са събрани в прикоренови розетки, като от двете страни се спускат редки голи стъбла. Дръжките на листата са мъхнати, червеникави на цвят, удължени. Растението образува дълги, вкореняваще се стъбла, които носят дъщерните розетки. Каменоломката е тревисто, увивно растение с размер около 15 см, а заедно с дъщерните розетки достига до 45 – 60 см.


Списък на някой видовете от род Каменоломка:

Дебелецова каменоломка - Saxifraga paniculata
Източна каменоломка
- Saxifraga luteo-viridis
Набраздена каменоломка - Saxifraga exarata
Сенчеста каменоломка
- Saxifraga cymosa

Има малки цветове, разположени в сложни, фуниеобразни съцветия, върху високо цветоносно стъбло; листа - с дължина до 7 см в диаметър, закръглени, със сърцевидна основа, зелени, покрая с бяла, розовееща ивица.
Може да се отглежда в цветови композиции, на добре проветрявани места с висока влажност. Препоръчва се да се садят по няколко растения в широк съд. Използва се като ампелно (увивно) растение в стаите и зимните градини.
Подходяща за отглеждането температура е 10 - 18 градуса, като през зимата не бива да пада под 8 - 10 градуса; осветлението и влажността да са умерени.

Полива се регулярно, през зимата - по-ограничено, за да не се допуска преовлажняване.
Подхранва се на 4 - 6 седмици и зиме и лете.

Почвата е в съотношение 1:1 от торф, пясък, листовка, прегорял тор и чимовка.Родината му е Китай. Известни са около 370 вида многогодишни, по-рядко едно- и двугодишни, разположени в умерени и арктически райони и по високите планини в Северното полукълбо.
Размножаване: Размножава се чрез дъщерните розетки от средата на пролетта до ранна есен при температура 15 - 18 градуса.
КоментариLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2921
Прочетено: 11578 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen