Декоративно-листни02 август 2008

Коледна звезда - Euphorbia pulcherrima

Създадено от gradinar
събота 02 август 2008 - 19:07:05

ataturk_cicegi.jpg euphorbia_pulcherrima.jpg 859189.JPG Poinsettia.jpg Poinsettia1.jpg Poinsettia_2.jpg Euphorbia_pulcherrima-1.jpg

euphorbia_pulcherrima.jpgЛегандата за Коледната звезда: Исус благословил цветето
Като декоративно саксийно цвете, популярно в целия християнски цвят, коледната звезда е произведена за пръв път в САЩ. Нейната родина като храст от семейството на млечките обаче е Мексико. Появата й в страната на ацтеките е свързана с красива коледна легенда. В навечерието на Рождество бедно момиче много искало да остави някакъв подарък пред статуя на Исус Христос в малко мексиканско градче, но нямало нищо. “Исус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце”, успокоил го баща му. Тогава момичето набрало от полето сухи цветя и ги поставило молитвено пред статуята на Божия син. На Бъдни вечер сухият букет разцъфнал в големи алени цветове като кървави сълзи за Спасителя.
Коледната звезда (Euphorbia pulcherima) е храст от семейството на млечките. Нейна родина е Мексико. Тя е традиционен коледен символ в Америка, Западна Европа, а от сравнително скоро време и у нас.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2202
Прочетено: 16519 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen