Новина: : Алойзия - Aloysia
(Категория: Декоративно-листни)
Публикувано от gradinar
неделя 06 юли 2008 - 08:23:53

Aloysia-citriodora-flores.jpg Aloysia_triphylla.JPG Aloysia_triphylla1.jpg Aloysia_triphylla11.JPG
aloysia-triphylla.gif
Алойзия (Aloysia citrodora Palàu, sin:A.triphylla), известна още като Лимонова върбинка, е многогодишен храст произхождащ от Аржентина, Парагвай, Бразилия, Уругвай, Чили и Перу. Растението е пренесено в Европа от испанците през 17-ти век. Расте на височина от 1 до 3 метра и има силен лимонов аромат. Растението е светлолюбиво и има нужда от много вода, расте на глинеста почва и е чувствително към ниски температури. Светлозелените му листа са овални и леко заострени в края. Цъфти през август или септември с дребни бледо-лилави или бели цветове.Листата на алойзията се използват за придаване лимонов аромат на риба и ястия от птици, зеленчукови маринати, салатни сосове, конфитюри, пудинги и напитки. От растението може да се приготви чай или освежаващ шербет.Мнозина познават този храст под старото му име Lippia citriodora, c което се свързва прекрасният аромат на лимон, излъчван от листата и цветовете му. Цветовете му са невзрачни, бледолилави, разположени в аксиларни (връхни) класове или метлици.
Свежо - зелените листа са осеяни по долната си страна с жлезисти точици и при стриване изпускат свеж аромат на лимон. Изсушените листа са известни с наименованието Herba verbena odoratae, предимно във Франция като върбинков чай. Освен това се използува в парфюмерийната и козметичната промишленост.
Aлойзията е крехък, многогодишен храст. Средната височина, която достига е 1.20 см, с изключение в топлите страни, като Чили, където достига до 3 метра. Листата на алойзията са овални и заострени към края. Разположени по двойки по дължина на стъблото. Цветчетата са малки и растат на гъсти, издължени китки. Имат приятен, леко кисел аромат. Цъфтят в бели или бледоморави цветове обиконовенно през топлите месеци - от лятото до късна есен.
Отглеждане и грижи:

Период на цъфтене:
Юли до септември.

Произход:
Южна Америка. Месторастене: Светло и слънчево.

Субстрат:
Оптимална пръст или TKS 2 с малко глина.

Поливане, торене:
В периода на израстване (до август) се полива обилно и се наторява през две седмици.

Други грижи: Няма.

Презимуване:
На светло или тъмно при температура 2-10°С. Тъй като сменя листата си, старите листа трябва да се отстраняват редовно. Полива се рядко. През март се подрязва наполовина, старата туфа се освобождава и се засажда в нов субстрат.

Вредители, болести:
Рядко.

Размножаване:
Чрез резници, които се вкореняват за 2-4 седмици. Многократно се прищипва, за да може да се развие бухлато.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.7 )