Новина: : Монбретия - Montbretia (Crocosmia)
(Категория: Луковични и грудкови)
Публикувано от gradinar
сряда 16 юли 2008 - 12:22:51


1121844686.jpg crocosmia_x_crocosmiiflora_7c5.jpg montbretia-5.jpg Montbretia_(Crocosmia)1.jpg Montbretia_(Crocosmia)2.jpg MontbretiaGeorge_Davidso_11_9_04_001.jpg

montbretia-4.jpgМонтбретея е известна още като крокосмия. Тя е далечен братовчед на гладиолата. Расте най - добре на туфи и е идеална за цветната леха в градината. Има дълги, остри и светло зелени листа, които контрастират силно на доматеночервените, във формата на фунийки цветове. Именно заради тях най - известния вид крокосмия е наричан още "Луцифер".


Растението цъфти през август и септември.
Достига височина 1, 20м. Трудно замръзва.През есента не отстранявайте изсъхналите листа, а покрийте короната с папрат или брезови трески. Напролет повдигнете и разделете клонките и ги засадете на разстояние 8 - 10 см. и дълбочина 6 - 8 см. Полейте добре и поддържайте почвата влажна.

Растението е подходящо и за сандъче, което задължително трябва да има дупки за отцеждане. Поставете контейнера на най - слънчевия прозорец. Поставете луковиците на същата дълбочина и разстояние, както и в градината.

Обича слънчеви до полу - сенчести места. Най - подходящата почва е средно плодородна, добре отцеждаща се и богата на хумус.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.39 )