Новина: : Амарилис (Хипеаструм) - Hippeastrum vittatum
(Категория: Луковични и грудкови)
Публикувано от gradinar
събота 21 декември 2013 - 21:15:39


996.jpg amarilis-4001-full.jpg Amaryllis_hippeastrum_-_Candy_floss.jpg hippeastrum4.jpg Hipp_vittatum2.jpg

hippeastrum.jpg
Амарилиса е дошъл от тропическите гори на Южна Америка. Те са от рода Кокичеви. Този род има над 50 вида.

Основни данни:
Цъфтеж: октомври-април
Семейство: Amaryllidaceae (кокичеви)
Родина: Южна Америка

Цветовете на амарилиса са невероятно красиви и обаятелни. Правилото е следното: колкото по-голяма е луковицата, толкова по-красив е цвета. От луковица с приблизителна обиколка към 22-28 сантиметра понякога може да се покажат два цвята с по три четири цветчета. Цветовете на Амарилиса варират от различните нюанси на розово до червени, жълти, оранжеви и бели. Наблюдават се и много многоцветни Амарилиси.

Отглеждане на Амарилис (Хипеаструм):
Място:
Амарилиса се поставя на топло място и пряка слънчева светлина. Това се налага поради факта, че е нужна много топлинна енергия за развитието на лукувицата. Препоръчителна е температурата около 20 градуса по Целции. След като започне цъфтежа растението не бива да се излага на пряка слънчева светлина, защото цветовете ще опадат преждевременно. Докато цъфти го преместете на по-хладно място.Температура:
При засаждане на лукувицата температурата трябва да бъде около 21°C. При поява на цветовете е необходимо да се премети на по-хладно и сенчесто място с температура около 15°C. През зимата може да оставите Амарилиса в къщи на нормално осветено място с температура към 13°C - 15°C.

Влажност:
Необходимата влажност е около 50-60%

Поливане:
След като бъде засадена лукувицата тя не се полива (или се полива много малко) докато не се покаже 8-10 сантиметра. След това се полива с престояла вода със средна температура. Никога не се оставя вода в чинийката на саксията. След като започне цъфтежа поливайте обилно с хладка и престояла вода. Желателно е да поливате и в чинийката (за да не загнива лукувицата), но задължително не оставяйте вода в нея. При отглеждане в дома е необходимо да се пулверизират листата всеки ден. Това да става с хладка вода.

Торене:
След като се появи цвят Амарилиса трябва да се подхранва на 15 дни с балансиран цветен тор. След като приключи цъфтежа е необходимо да се тори на 7-10 дни с тор в който преобладава калций.

Засаждане:
Амарилиса се засажда в периода от октомври до края на април.
След като се закупи лукувицата корените и трябва да бъдат поставени в хладка вода за няколко часа. Не мокрете самата лукувица за да не се получи загниване в последствие.
Трябва да се сади големи и широки саксии. Могат да се садят до 2-3 лукувици в една голяма саксия, но не трябва да опират една до друга. През лятото Амарилисите образуват дълбока коренна система и това е причината за необходимостта от дълбоки саксии. Трябва да има няколко отвора за отводняване и дренаж.

Размножаване:
След цъфтежа може да отделите дъщерна лукувица от лукувицата майка. Необходимо е дъщерната лукувица да има листа и да е пуснала няколко корена.

Пресаждане:
Не е нужно Амарилиса да се пресажда всяка година. Това може да става на 24-30 месеца.

Болести и вредители:
Амарилиса трябва да се преглежда постоянно за вредители. При наличие на такива вземайте мерки своевременно.

Действия след прецъфтяване:
След прецъфтяване може да държите растението до или на прозорец, тераса или на земята. Не трябва да се оставя да прогизва за да не загине лукувицата.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.314 )