Новина: : Дендробиум (Орхидея Дендробиум) - Dendrobium
(Категория: Орхидеи и Бромелиеви)
Публикувано от gradinar
четвъртък 19 декември 2013 - 14:59:35

Dendrobium.jpg Dendrobium1.jpg Dendrobium2.jpg Dendrobium3.jpg

dendrobium.jpg
Дендробиум са едни от най-красивите и често срещани орхидей. При нея има голямо разнообразие на цветове. Те са странични - едноцветни или многоцветни. Тези орхидей са лесни за отглеждане, но въпреки това спазвайте по-долу описаните правила. Дендробиум е от семейство Салепови.

Отглеждане на Дендробиум:
Място:
На Дендробиума и е необходимо хладно място без пряко попадение на слънчеви лъчи. Мястото трябва да е много светло. За предпочитане южно насочване. При необходимост можете да използвате изкуствено осветление. По време на съзряването на булбите е необходимо максимална осветеност. Не слагайте Дендробиума на сенчесто място. Това направо ще я убие.Влажност:
Дендробиума се чуства най-добре при висока влажност на въздуха. При липса на такава е нужно пулверизиране на 15-20 дни.

Температура:
Внимайте. Дендробиума трябва да се държи при температура над 10 градуса. В противен случай растението може да загине. По време на покоя поставете орхидеята при температура 10-15 градуса. През останалото време поддържайте температура 12-17 градуса (неотопляемо помещение).

Поливане:
Това е едно от най-критичните места при отглеждане на орхидея Дендробиум.
По време на листния разтеж поливайте обилно. През ессенно-зимния сезон го намалете до нормално. Да не забравите да пулверизирате при ниска влажност. Правете го с филтрирана вода. При наличие пъпки сведете поливането до минимум и пулверизирайте. Когато цъфне намалете поливането. В края на януари началото на февруари започнете нормално поливане по два пъти на седмица до края на октомври.

Почва:
Използвайте средно едра смес и средни и малки размери саксии.

Торене:
Торенето се извършва само през активния период (не когато цъфти). Торете при всяко поливане или през едно поливане. Използвайте съотношение на торта 10-10-10 или 12-12-12. При торене трябва да се ползва два пъти по-слаб от описаното на опаковката. Не торете през зимата.

Пресаждане:
Както при други орхидей Дендробиума се пресажда на 2 до 3 години. Задължително се пресажда в едра смес с място за две годишно растение. Използвайте средни или малки саксии.

Размножаване:
Ако изкате да я размножите го направете след цъфтежа. Начина е чрез разделяне на малките издънки. Друг начин за размножаване е чрез делене на булбите. Вкореняването на резник обаче е доста по-лесно.

Съвети на градинаря:
1. Не поливайте когато орхидеята е в покой (от ноември до февруари)
2. Пазете я от преки слънчеви лъчи. Те съсипват Дендробиума.
3. При торене ползвайте два пъти по-слаб от предписания на опаковката.
4. При ниска влажност пулверизирайте.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.312 )