Новина: : Съвети за удължаване живота на букета
(Категория: Съвети на специалиста)
Публикувано от gradinar
петък 13 септември 2013 - 12:19:19


Съвети за удължаване живота на букетаКолко дълго ще се запази букетът се предопределя още при брането на цветята. Преди всичко те не трябва да се откъсват, а да се отрязват с остър инструмент, за да не се нараняват и смачкват стъблата им. Най-подходящото време за събиране на букетите е привечер, но в облачно време може и през целия ден. Цветята за букетите трябва да бъдат с добро качество, достигнали известна зрялост. Розите, карамфилите, люлякът, хризантемите трябва да бъдат разтворени, а гладиолите, божурите и кремовете се берат като пъпки. Ако цветята са престояли без вода, отрезите им трябва да се подновят. това се прави обикновенно "косо", за да не прилепва дръжката към дъното на съда и да не се затрудни всмукването на водата.

За някои видове цветя като зюмбюл или лале отрезът се прави под вода. При цветя с твърди дръжки или клончета от храстови видове краищата им трябва да се разцепят донякъде или да се начикат с тъп твърд предмет. Най-лесно загниват листаат, затова те трябва да се почистват в натопения край на стъблото.Букетите от свежи цветя обичат въздух и светлина. Не е излишно вечер те да се изнасят на хладно край прозореца или балкона, тъй като при сух и топъл въздух изпарението е по-интензивно и цветето бързо изразходва запасите си. Добре евазата да се пълни с вода до половината. Необходимо е ежедневна смяна на водата, която ако не е преварено, трябва де бъде поне достатъчно чиста и със стайна температура.

За удължаване трайността на букета има значение и съставът на водата. Препоръчват се следните разтвори: 1/2 или 1 чаена лъжичка захар на 1 литър вода, една таблетка аспирин в 2 литра вода, няколко капки глицерин. За да се предотврати гниенето на стъблата във вазата през летните месеци, препоръчва се 1 чаена лъжичка готварска сол на 1 литър вода. Универсално средство, което запазва водата бистра и чиста, без миризма и удължава живота на рязаните цветя, е прилаганите препарати в големите супермаркети.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.310 )