Новина: : Кала (Зантедехия) - Zantedeschia aethiopica (Calla)
(Категория: Луковични и грудкови)
Публикувано от gradinar
четвъртък 16 юли 2009 - 21:58:46


Zantedeschia_aethiopica.jpg Zantedeschia_aethiopica1.jpg Zantedeschia_aethiopica2.jpg Zantedeschia_aethiopica3.JPG Zantedeschia_aethiopica4.jpg Zantedeschia_aethiopica5.JPG Zantedeschia_aethiopica7.jpg Zantedeschia_aethiopica_01_arum_or_calla_lily.JPG

zantedeschia_aethiopica3.jpgКалата се отглежда лесно почти в целия свят. Има два вида кала. Първата е вечнозелената Zantedeschia Aethiopica (която включва Hercules, White Giant, Spotted Leaf, Aethiopica и др.). Втовирия вид са цветните хибриди, които често са наричани мини кали.

Отглеждане на вечнозелената Zantedeschia Aethiopica:

Произход: Родина на растението е Южна Африка.

Място: Най-подходящо за нея място е слънчево или шарената сянка. Ако го сложите на сянка, то ще загине. Лятно време го изнесете на открито, но далеч от течение и дъжд. Когато приключи цъвтежа (в периода на покой), калата се поставя на светло и сравнително прохладно място. Преместете я отново на светло и топло през декември, за да може да цъфти добре.
Температура: Не е желателно (и не харесва) температури под 10 градуса.

Почва: Растението обича богата, добре отцеждаща се почва. Най-подходяща е черноземната пръст.

Поливане: След като спре да цъфти, растението почти не се полива. Слагайте му вода колкото да не засъхне пръстта. В края на октомври или началото на декември обаче растението започва да се полива обилно.

Торене: Когато е в покой не се тори. От декември се подхранва веднъж седмично, но преди поливането.

Размножаване: Zantedeschia Aethiopica много лесно се отглежда от семена или деление.
Семената по принцип се посяват пролетно време. Взимайте семената от растението, чак когато вътрешността на цвета е станала жълта на цвят и е омекнала. Отстранете месото и извадете семената, след което ги исушете. Семената се поставят в почва и се покриват, но не плътно.Не трябва да се поставят на гъсто, защото се нуждаят от повече място за образуване на корените.
Размножава се и чрез резници, но само когато растението е в активна фаза. Отрежете с остър нож или ножица. Поставете отрязъците на около 5 см.в големи сандъчета или саксии. Препорачително е да не засаждате растения с различен цвят на едно място, тъй като по принцип те цъфтят по различно време.
В градината се засаждат на място с шарена сянка.Вирее и на сянка, примерно под дървета, но в този случай цъфтежът ще е ограничен.

Болести по калата
Калата рядко се напада от вредители. Понякога има подобни на листна въшка буболечки върху очите, но те лесно се избърсват.

Калата най-много страда от мекото гниене и ервинията. Ервинията е често срещан в почвата организъм, който атакува, ако калата загние. Има две причини поради която Калата загнива:
1. ако я преполеете
2. стрес при претопляне на корените.

Мекото гниене е ужасно. При изкопаване на грудките, те миришат ужасно и са меки и кашави.

Препоръчваме да изхвърлите заболелите грудки, за да не се заразят останалите. Понякога грудката може да бъде спасена. Извадете я и я изплакнете със силната струя на градински маркуч докато отмиете изгнилите части. Можете също така да изрежете изгнилото. Оваляйте във фунгицид и изсушете грудката докато оголените зони се покрият с кора и станат твърди. Ако още има меки зони, изрежете ги и повторете процедурата. Докато има „око”, има шанс да спасите грудката. Изсъхне ли грудката напълно и се втвърди, можете да я посадите отново. Не поливате докато не поникнат листа. Ако е есен, направо съхранете грудката за да я посадите през пролетта.

В случай, че гниенето атакува градинска зона, може да засегне всички грудки. Нормално изглежда да спрете поливането, но но това е грешно! Ако е горещо, незасегнатите грудки може да се стресират от прегряване и също да се подадат на заразата.

Спазвайте следното
Много обича слънцето.
Почвана трябва да е мокра.
Влажност на въздуха трябва да е висока.
Подхранване: По време на растежа.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.231 )