Новина: : Саподила - Manilkara Zapota
(Категория: Екзотични плодове и зеленчуци)
Публикувано от gradinar
неделя 08 март 2009 - 14:56:04


1305651542_e57b6179f8.jpg 4baec5db444876b64d259.jpg IMG_4884artocarpus_altilis.JPG manilkara2.jpg manilkara3.jpg

4baec5db444876b64d259.jpgСаподилата или дървесен картоф (Manilkara Sapota) е красиво вечно зелено дърво с гъста корона и изправен гладък ствол. Принадлежи на Сапотовите - сем. Sapotaceae. То е много бавно растящо рарстение, на височина достига 18 метра на открити пространства и до 30 метра в гора.

Произхожда от полуостров Юкатан, южните части на Мексико и Североизточна Гватемала. Отглежда се и в щата Флорида, цяла централна Америка, на остров Куба, в Индия и Шри Ланка. Една от причините за голямото разпространение на това растение е фактът, че е много устойчиво. Издържа на засушаване и на известно засоляване на почвата, както и на кратки студове до минус 3 градуса.Кората на саподилата съдържа до 20-25% млечен сок - чикле, който е най-важната естествена суровина за производството на дъвка. Сокът е безвкусен и безвреден, преди транспортиране се обработва термично и се излива в калъпи.

Листата на растението са елиптични, плътни, дебели и лъскави, саподилата цъфти и плодоноси обилно, като цветовете и плодовете са разположени в основата на листните дръжки. Отделните цветчета са дребни и невзрачни, имат формата на миниатюрни камбанки. Цъфти през май-юни и през септември и дава две реколти плодове. Плодовете са овални или кръгли с големината на портокали и с груба сиво-кафява повърхност. Вътрешността им е жълтеникава, сочна и нежна и много сладка, с приятен аромат. Един плод тежи 100-170 грама и съдържа 14% захари.

В центъра на плода цвездообразно са разположени 3-4 черни плоски семена, които лесно се отделят от плодното месо. Саподилата се яде, само след като узрее добре, в противен случай тя съдържа млечен сок, тръпчива е и неприятна за ядене. Плодовете обаче се берат почти узрели и след това се оставят за около седмица да доозреят в специални хранилища. В противен случай те падат на земята и се разпукват или изяждат от птиците. Плодовете се берат поетапно и само на ръка, защото узряват постепенно и на едно дърво едновременно могат да се видят плодове в различна степен на зрялост. Те не могат да се съхраняват дълго и това е причината този чудесен плод да се продава само там, където се отглежда.

Плодовете могат да се консумират сурови или от тях се приготвят сокове, сладка, мармалади, компоти, сладоледи и др. Те придават много приятен вкус на плодовите салати и десертните сосове. Семената се използват при приготовлението на шоколад.

Ценителите на екзотиката твърдят, че вкусът на саподилата напомня на круша, захаросана в сироп от меласа.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.188 )